Za 100. rođendan Narodnog pozorišta Sarajevo predstava ‘Protekcija’ u režiji Kokana Mladenovića

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, postavljene u savremeni kontekst.
Za 100. rođendan Narodnog pozorišta Sarajevo predstava ‘Protekcija’ u režiji Kokana Mladenovića_616a38d805aa9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo veže se za ime glumca i reditelja Nikole Hajduškovića. Prije 100 godina, tačnije 23.10.1921. godine, premijerno izvedena predstava Protekcija po tekstu Branislava Nušića, koju je režirao Nikola Hajdušković.

Nikola Hajdušković, rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu,  gdje je počeo igrati za vrijeme tadašnjeg štrajka. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu Vračarsko pozorište. Godine 1920. započinje svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Predstava Protekcija je bila prva predstava na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i  Zora Čurčić.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, postavljene u savremeni kontekst. Premijera je zakazana za  četvrtak, 21. 10. u 19:30 sati,  na dan kada će Narodno pozorište Sarajevo proslaviti stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu,  22. 10. i 23. 10.  u istom terminu. Adaptaciju teksta i songove u predstavi potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Rezervacije karata za reprizna izvođenja možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta, pozivom na broj  033 22 16 82, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, ili lično. Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.