Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru

Naglasili su kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat  na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.
Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru_616a38deb1d8c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće sa realizacijom  novog umjetničkog sadržaja u okviru Urban Renaissance projekta kojeg podržava švedska fondacija Kvinna till Kvinna.  Riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva Equilibrio koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dvije sedmice te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i historije te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara. Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa, ističu organizatori.

Naglasili su, kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat  na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Rucea one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje, kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru od 13.10 do 27.10. 2021. godine, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

Projekt Urban Renaissance implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji zvanično počinje djelovati kao Udruga Rezon.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.