Prvi iPhone sa USB-C portom na svetu

Pillonel je napravio iPhone mod koji je omogućava funkcionalnost punjenja i prenosa podataka preko USB-C kabla.
iphone-USB-C
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ne, Apple nije napravio i neće prodavati (bar ne još uvek) iPhone sa USB-C portom.

To je uradio Ken Pillonel, student master studija robotike na švajcarskom saveznom tehnološkom institutu. Pillonel je stvorio prilagođeni PCB trakasti kabl koji se nalazi u iPhone-u X i može puniti i prenositi podatke preko USB-C porta. Pillonel je napravio iPhone mod koji je omogućava funkcionalnost punjenja i prenosa podataka preko USB-C kabla.

Prikaz prototipa – iPhone se puni i prenosi podatke putem kabla USB-C porta

Ono što je trenutno poznato je da je Pillonel obrnuto konstruisao Apple-ov C94 konektor za izradu PCB-a sa ženskim USB-C portom. Nakon što je sve to povezao i testirao, nastavio je skupljati ostale elemente kako bi ga instalirao u iPhone. Pokušavao je to da postigne mesecima, postavljajući video snimke kako stalno napreduje sa projektom. Iako je u tom trenutku sklop bio prevelik da bi bio ugrađen u iPhone.

Kakve će biti reakcije Apple?

Čini se da je Pillonel ipak uspeo, a postavio je i video kao dokaz. Ovo postavlja pitanje, da li će i kada će Apple predstaviti takvu novinu na iPhone-u? Kompanija je već započela prebacivanje na USB-C portove za svoju iPad liniju. Sada kada je Pillonel pokazao da se i iPhone može modifikovati, da li će Apple to shvatiti kao ozbiljnu opciju?

U tehnološkom pogledu svakako se mogu dodati još neke opcije. Nedavni predlog Evropske unije nagovestio je univerzalno rešenje za punjenje telefona i drugih malih elektronskih uređaja. Ako se sprovede, predlog može primorati sve proizvođače pametnih telefona, uključujući Apple, da usvoje USB-C portove na svojim uređajima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.