Prezentiran modul “Lokalni ekonomski razvoj”

Zaključeno da je jedan od glavnih preduslova za razvoj konkurentne i jake privrede radna snaga koja je dovoljno stručna, sposobna i vješta da odgovori na izazove i promene u okruženju.
Prezentiran modul “Lokalni ekonomski razvoj”_6169804eda893.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U okviru Javnih rasprava o nacrtu Plana održivog razvoja grada Novog Pazara 2021-2030 danas je prezentiran modul Lokalni ekonomski razvoj grada Novog Pazara.

Član ekspertskog tima za izradu ovog modula istakao da je cilj stvoriti povoljne uslove za unapređenje privrednog i investicionog ambijenta.
„Konkretno i ja u svom izlaganju ali i drugi učesnici smo konstatovali da bez očuvanja lokalne privrede i lokalne ekonomije, odnosno ovih postojećih preduzeća, mi nećemo moći da pokrenemo taj motor razvoja ovog regiona, odnosno i ovog grada ali i regiona. Naravno, postoji prostor koji treba dati stranim ulagačima ali treba prvenstveno raditi na jačanju naših postojećih firmi, na izgradnji novih malih, mikro i srednjih preduzeća, pružajući šansu mladima jer ovo je grad mladih, da dođu do tih zaposlenja, da ne razmišljaju samo da se zapošljavaju u Javnoj upravi već da taj preduzetnički duh i tu tradiciju našeg naroda u ekonomiji, u preduzetništvu i trgovini i mladi ljudi ovog grad iskoriste i da uz ovu strategiju imaju neki utaban put i mjere i prioritete prema kojima treba da teže.“, istakao Samir Kačapor.

Mr. Haris Zogić naglasio da se strategija mora više fokusirati na javna privatna partnerstva.

„Ono što je moj komentar na strategiju koja metodološki jeste dobro urađena, jeste da se u narednom periodu, kada dođe taj momenat kada ćemo imati sve to nekada u budućnosti, mora se više voditi računa o globalnim privrednicima, o ljudima koji u ovako teškom okruženju uspijevaju da razvijaju svoje poslovanje i koji uspijevaju da zapošljavaju veliki broj ljudi. Šta je to što će im omogućiti da zapošljavaju još veći broj ljudi? Smatramo da se strategija mora više fokusirati na javna privatna partnerstva gdje će se pružiti prilika privrednicima da budu partneri janih institucija i gdje će jednostavno na taj način se nekada u budućem periodu i privući strane investicije, odnosno njihovi projekti plasirati na međunarodno tržište, i svakako davanje subvencija privrednicima da li kroz direktno subvencioniranje ili kroz povoljne kreditne linije koje će se u partnerstvu sa nekom od banaka davati privrednicima, što može imati dugoročno izuzetno dobre efetke za razvoj, ujedno i obaranje kamatnih stopa. Ja sam imao prilike da vidim kako to u međunarodnom kontekstu funkcioniše gdje privrednici dobijaju stopu od 0% što ujedno u nekom daljem periodu obara kamatne stope u cijeloj ekonomiji ali i pomaže privrednicima da i više zapošljavaju i da ostvaruju bolje rezultate.“, istakao mr. Zogić.

Zaključeno da je jedan od glavnih preduslova za razvoj konkurentne i jake privrede radna snaga koja je dovoljno stručna, sposobna i vješta da odgovori na izazove i promene u okruženju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.