Da bi kultura zaživjela mora imati podršku institucija s ovlastima nad budžetom

"Najbitnije da mi s ovim projektima dopremo do što većeg broja mladih ljudi, da oni razumiju sebe, svoju prošlost, sadašnjost i da na osnovu razumijevanja kreiraju budućnost i da u temelju svega toga bude suština njihovog identiteta- duhovnost, kultura, umjetnost, način življenja", kazao je Fehratović.
Ilustracija: Dženana Fetić-Kurgaš
Ilustracija: Dženana Fetić-Kurgaš
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nacionalne projekte Matica bošnjačka radila je oslanjajući se na vlastitu energiju, prvenstveno na ljudski resurs koji je ključan za kvalitet. Ovakve, prvenstveno idealističke projekte, iznijele su institucije gdje je u sistemu svako podjednako važan, od podrške, logistike, materijalnih troškova koji su, kako kaže predsjednik Matice Bošnjačke, trideset puta manji u odnosu na realne.

– Zato takvi projekti žive neovisno od toga da li imaju podršku nekog sistema. Da bi kultura živjela, zaživjela, dobila svoj puni izričaj mora imati potporu i onih institucija koje imaju ovlasti nad budžetom gdje se odvajaju velika sredstva za projekte iz obrazovanja, kulture, kaže dr. Jahja Fehratović predsjednik Matice Bošnjačke.

Kulturni projekti su sistemski proces koji kontinuirano traje

–Najbitnije da mi s ovim projektima dopremo do što većeg broja mladih ljudi, da oni razumiju sebe, svoju prošlost, sadašnjost i da na osnovu razumijevanja kreiraju budućnost i da u temelju svega toga bude suština njihovog identiteta- duhovnost, kultura, umjetnost, način življenja.
Sve će, kaže, doći na svoje kada ta generacija, a Bošnjaci su narod pun talenata, dobije priliku da se ostvari u svakom smislu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.