Cijene divljaju: S početkom 2022. godine još teži period

Ilustracija: Mansoor Gull
Ilustracija: Mansoor Gull
Iako su svi obazrivi da kažu da je Evropska unija u recesiji, najblaže rečeno, klizi ka tome.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Divljanje cijena teško da će stati. Teško je bilo šta prognozirati jer nije kraj ni pandemiji koja je utjecala i na samu ekonomiju država svijeta. Naprotiv, očekuje se još teži period s početkom Nove godine.

–Poskupljenje i njegove reperkusije vidjet ćemo tek u ovih nekoliko mjeseci. Čeka nas jedna uzbudljiva zima na tom ekonomskom planu. Možemo se samo nadati da će vlade EU donijeti neki brži set mjera za samu stabilizaciju tržišta. Da li će se to desiti ili, kao što teoretičari zavjere govore, možda ovo koristi nekome, tek ćemo vidjeti, Dženis Bajramović ekonomski analitičar.

Dok cijene rastu, plate iste

–Plate u Republici Srbiji u prethodnom periodu bile su najniže u samom regionu. Do nekog poboljšanja je došlo u prethodnom periodu ali je također došlo i do velike inflacije samih cijena. Nešto što je 2006. godine koštalo sto dinara sada je 225 dinara u oblasti prehrane. Za petnaestak godina imamo rast cijena za 200 posto. Plate su, za taj isti period porasle, znamo svi po svojim džepovima.

Najavljena pomoć države od 30 eura ne može biti podrška

–Nije Republika Srbija jedina u svijetu koja koristi taj “helikopter” način za distribuciju novca pogotovo najosjetljivijim građanima. To su radile i SAD i u Trampovom i Bajdenovom mandatu. Ne treba biti neki preveliki analitičar pa utvrditi da 30 e nije neka svota koja može pomoći porodici da prebrodi ovaj period.

Iako su svi obazrivi da kažu da je Evropska unija u recesiji, najblaže rečeno, klizi ka tome. Pitanje je i šta vlade država mogu konkretno preduzeti kad su na sceni, kako kaže, i globalne igre poput cijena gasa od kojeg u velikoj mjeri zavisi privreda Evropske Unije, a pogotovo Njemačka

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.