Stanje u Dispanzeru za žene veoma loše

Foto: SANA
Foto: SANA
Predstavnice Ženske mreže složne da je žena glavni stub društva, te da je njeno zdravlje jako važno, a samim tim i što bolji uvjeti u Dispanzeru za žene kako bi se na najbolji način odgovorilo problemima koje imaju pacijentkinje.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ženska odbornička mreža Skupštine grada Novog Pazara sastavljena od odbornica svih političkih stranaka koje učestvuju u radu skupštine posjetila je danas Dispanzer za žene u sklopu Doma zdravlja i tom prilikom se uvjerila sa stanjem u kojem se ovaj dio Doma zdravlja nalazi. Srdačno ih je dočekala načelnica tog odjeljenja sa svojim koleginicama koja ih je sprovela kroz sve prostorije i ispričala probleme sa kojima se uposleni svakog dana suočavaju. Glavni problem je nedostatak prostora, ali i zastarjelost pojedine opreme.

“Mi smo upravo danas po dogovoru i došle u Dispanzer za žene i Dom zdravlja. Ovom prilikom načelnica Dispanzera za žene ukazala je na određene potrebe i probleme sa kojima se suočavaju osoblje, zdravstveni radnici, ali i pacijenti našeg grada. Nama je, prije svega, u interesu da upravo ovo i bude naš zadatak, jer smo mi zapravo servis naših građana i građanki i želimo da doprinesemo nekom boljitku, pomoći naših sugrađanki i sugrađana”, istakla je odbornica SDP-a Banina

Koordinatorka Ženske odborničke mreže Dinheta Pulić ističe da je stanje u Dispanzeru veoma loše i da se pod hitno mora nešto raditi po tom pitanju.

“Dispanzer za žene je jako bitan za naše žene, buduće majke. Obavili smo i razgovor sa načelnicom odjeljenja, čekamo i direktora Doma zdravlja da i sa njim porazgovaramo. Načelno, stanje je veoma loše počev od inventara, prostorija, aparata koji su potrebni za dijagnostiku, ultrazvučnog aparata koji ne radi, zatim CTG koji rade trudnice – sve je to razbacano da tako kažem po raznim dijelovima. Tako da oni vape za jednim prostorom i mi ćemo učiniti sve što je do nas – a to je prije svega da ovaj problem iznesemo na skupštini grada Novog Pazara, a obratićemo se i nekim drugim instancama kako bismo riješili ovaj problem”, istakla je koordinatorka Ženske odborničke mreže Dinheta Pulić.

Odbornica Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik dr. Misala Pramenković istakla je da su se ovakvom prizoru donekle i nadale, ali da je situacija još lošija nego što su i zamišljale članice Ženske odborničke mreže. Reproduktivno zdravlje žena, budućih majki je jako bitno. U ovakvim okolnostima im se, ističe, ne može mnogo pomoći.

“Ono što smo tamo zatekle nimalo nije odudaralo od nekih naših stavova i gledišta koje smo prije imali, čak šta više stanje je još lošije zato što nam je osoblje na licu mjesta reklo sa kojim se nedostacima one suočavaju. To su nedostaci, prvenstveno, u pogledu prostora. Tu je potrebno bar još toliko prostora i da se to adekvatno opremi i podijeli, jer je sedam ljekara specijalista tu. Sa druge strane, tehnička opremljenost nije na zadovoljavajućem nivou i mi smo se upoznale sa svim tim problemima. Sada očekujemo sastanak sa direktorom Doma zdravlja da vidimo šta su njihove mogućnosti, te da nas usmjere u pravcu nekog daljeg djelovanja. Ono što mogu oni da urade – da se iscrpe sve mogućnosti, ukoliko ne, onda da mi idemo dalje i potražimo odgovor sa većih instanci. Mi smo zapravo sredina koja se može pohvaliti prirodnim priraštajem. Mnogi gradovi i opštine to nemaju, a sa druge strane se čini da veoma malo pažnje poklanjamo tom veoma važnom segmentu”, kazala je dr. Misala Pramenković.

Predstavnice Ženske mreže složne da je žena glavni stub društva, te da je njeno zdravlje jako važno, a samim tim i što bolji uvjeti u Dispanzeru za žene kako bi se na najbolji način odgovorilo problemima koje imaju pacijentkinje.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.