Samostalna izložba Adele Jušić u Splitu

Opsežni projekt obuhvaća radove u različitim medijima, baveći se relativno kratkim vremenskim razdobljem od početka Drugog svjetskog rata do sredine pedesetih godina prošlog vijeka, u kojem je došlo do drastične promjene u politici prema ženama.
Samostalna izložba ADELE JUŠIĆ u Splitu_616610ce7596e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U galeriji Kluba Kocka, splitskog alternatuvnog kluba, kojeg vodi Koalicija udruga mladih, a koja je ugostila hiljade bendova, producenata/ica i umjetnika/ca, izložbi i drugih događanja iz Hrvatske, regije i svijeta, u četvrtak, 14. oktobra 2021, s početkom u 20h bit će upriličeno otvaranje samostalne izložbe “Stvarno, ali ne i istinito” bh. umjetnice Adele Jušić.

Adela se u svom se umjetničkom radu već dugi niz godina bavi istraživanjem ostavštine Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, a već je Klub Kocka 2016. godine imao priliku predstaviti njen didaktički kolaž na izvanjskom staklu Doma mladih, pod nazivom Eto nam žena. Razdoblje koje najviše zaokuplja Adelinu pažnju je kratki historijski period kad su žene bile aktivne članice društveno-političkih zbivanja, u i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naime, nakon rata, politički vrh je smatrao kako se uspostavom pravne jednakosti između muškaraca i žena riješilo i žensko pitanje. Naredbom CK KPJ AFŽ se na svom posljednjem Kongresu 1953. samoukinuo, upravo pod izlikom da je dostignuta jednakost muškaraca i žena te da revolucionarna organizacija (što je AFŽ bio) u postrevolucionarnom periodu više nema razloga za djelovanje. Pedesetih godina 20. vijeka žene su pozvane da uz ulogu udarnice-radnice na sebe preuzmu i prirodne uloge majke, domaćice, odgajateljice i njegovateljice. Ovim se pitanje opće emancipacije društva zaustavilo na pragu procesa ženske emancipacije, čime je nepovratno, barem u Jugoslaviji, žene iz aktivnih revolucionarnih subjekata pretvorilo u pasivne subjekte lišene političke moći, konzumentice i potrošačice uglavnom suštinski patrijarhalnih sadržaja.

Izložba i projekt Stvarno, ali ne i istinito nastao je 2017. te je tada prezentiran u Ljubljani i Sarajevu, a sada ga u ponešto izmijenjenom obliku predstavljaju u Splitu. Opsežni projekt obuhvaća radove u različitim medijima, baveći se relativno kratkim vremenskim razdobljem od početka Drugog svjetskog rata do sredine pedesetih godina prošlog vijeka, u kojem je došlo do drastične promjene u politici prema ženama. Izložba u Splitu predstavit će nekoliko recentnih radova kojima se Jušić aktivno bavi u posljednjem desetljeću i konstantno ih nadopunjuje novim radovima, istovremeno radeći na Online arhivu AFŽ-a, zajedno s kolegicama iz CRVENE – udruženja za kulturu i umjetnost iz Sarajeva.

Riječ je o radovima:
Ako zatreba, svi smo armija, serija umjetničkih intervencija na fotomonografiji Sutjeska 1943-73;
Nepoznata Partizanka, foto i video dokumentacija skulpture i akcije u javnom prostoru u Sarajevu;
Heroizam rada, veliki poster nazvan po krilatici kojom su se tada nazivali veliki fizički napori žena u popravku države nakon rata;
Bijela suknja, crvena suknja nastao na temelju pripovijesti o Ravijojli Janković i Mariji Bursać iz knjige Žene heroji (1967) u kojoj su ženske ličnosti prikazivane u duhu glorifikacije antifašističke borbe. Postavljen u vitrinu, rad dobiva muzejski kontekst i upozorava na nedostatak takvih svjedočanstava u povijesnim institucijama;
Opsada, digitalni crtež printan na svili, baziran na pravoj mapi opsade Sutjeske iz Drugog svjetskog rata;
Volja za moć, dvije fotografije gdje prva prikazuje sastanak AFŽa u selu Hrastovac, Banija, a na drugoj je prva vlada Demokratske Federativne Jugoslavije.

Adela Jušić već dugi niz godina u svojim radovima problematizira sudjelovanje žena u NOB-u i s tim povezane politike sjećanja, kao i ključni period nakon samog Drugog svjetskog rata u kojem su žene, nakon što su rame uz rame s muškarcima obnovile razrušenu domovinu, politički i manipulatorski bile vraćene nazad u dom, kuću, kuhinju i ložnicu. Jušić smatra kako je time emancipacijski proces žena na području bivše Jugoslavije uvelike umanjen, na neko vrijeme čak i zaustavljen, te je njen umjetnički i aktivistički fokus usmjeren na načine (re)kreiranja politika sjećanja, povezanih s ulogom žena u spomenutom vremenu.

Adela Jušić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1982, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007. i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi, Univerzitet u Sarajevi i Bologni 2013. Osnivačica je, a do 2019. godine koordinirala je i bila aktivno uključena u kulturne projekte Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. Jedna je od dvije autorice online arhiva Antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama kao što su: Frestas – Trijenale umjetnosti, Sorocaba, Sao Paolo, Manifesta 8; Murcia, Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, Balkan Insight, Pompidou Centar, Paris, itd. Bila je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrada YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Njen rad nerijetko polazi od osobnog iskustva i memorije, te je izrazito feministički i političan. Adela Jušić se bavi videom, video performansom koristeći se narativom i svojim glasom kao glavnim elementom izražavanja. Radi i instalacije, kao i feminističke didaktičke radove u javnom prostoru koji se uglavnom sastoje od teksta.

Kustosica Natasha Kadin, kustosi programa NMG su Katarina Duplančić, Natasha Kadin i Vedran Perkov, dizajn je radio Nikola Križanac, prijevod i dokumentaciju izložbe Katarina Duplančić, postavu Luce Bračika, Franko Sardelić Kolinac. Donatori su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split. MAVENU podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova.

Izložba će biti otvorena do 22.10.2021.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.