Ove godine samo jedna žena dobila Nobelovu nagradu

U zapadnoj Evropi ili Sjevernoj Americi samo je 10% profesorica prirodnih nauka, dok je postotak niži ako idete dalje prema istočnoj Aziji.
Ove godine samo jedna žena dobila Nobelovu nagradu_616610c871101.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ove godine Nobelovu nagradu je dobilo 12 muškaraca i samo jedna žena, istraživačka novinarka Maria Ressa sa Filipina koja je Nobelovu nagradu za mir podijelila sa ruskim novinarem Dmitrijem Muratovim. Ressa je suosnivačica Rapplera, web stranice s vijestima koja je kritičku pozornost usmjerila na kontroverznu, ubojitu kampanju (predsjednika Rodriga Dutertea) protiv droga 2012. godine, rekao je Nobelov odbor. Ona je na Rappleru dokumentirala način kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vijesti, uznemiravanje protivnika i manipuliranje javnim diskursom.

Od kada su prvi put dodjeljene 1901. godine Nobelove nagrade otišle su u ruke 59 žena, odnosno 6,2 % svih nagrada pripalo je ženama.

Odlučili smo da nećemo imati kvote za spol ili etničku pripadnost. Želimo da svaki laureat bude prihvaćen zato jer imaju najvažnija otkrića, a ne zbog spola ili etničke pripadnosti. I to je u skladu sa duhom posljednje volje Alfreda Nobela, rekao je Hansson za AFP.

Također, naglasio je kako se oni žele pobrinuti da sve zaslužne žene dobiju poštenu priliku da budu ocijenjene za Nobelovu nagradu.

Prošle godine dvije žene su dobile Nobelovu nagradu za hemiju, a jedna žena je dobila nagradu za fiziku.

U zapadnoj Evropi ili Sjevernoj Americi samo je 10% profesorica prirodnih nauka, dok je postotak niži ako idete dalje prema istočnoj Aziji.

Prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu bila je Marie Curie koja je 1903. godine osvojila Nobelovu nagradu iz fizike. Ona je ujedno i prva osoba i još uvijek jedina žena koja je osvojila više Nobelovih nagrada, nakon što je 1911. osvojila Nobela za hemiju. Malala Yousafzai je najmlađa dobitnica koja je 2014. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.