Grad Novi Pazar duguje sredstva medijima još iz 2020. godine

Do kraja avgusta nekim medijima su bile isplaćene samo 4 rate (od ukupno 12), a onda su tokom septembra uplaćene još četiri.
Grad Novi Pazar duguje sredstva medijima još iz 2020. godine_6166dd71d3468.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iako je rok za isplatu sredstava po javnom konkursu za medijske projekte Grada Novog Pazara iz 2020. godine istekao 31.12.2020. godine, Sandžak televiziji još uvijek nije isplaćen kompletan iznos opredijeljenih sredstava.
Više puta uprava Sandžak televizije se obraćala Gradskoj upravi, Gradonačelniku, Odjeljenju za finansije i dr. sa zahtjevom da se ispoštuje ugovorna obaveza, međutim, osim informacije od strane Odjeljenja za finansije da „nemaju informaciju kada će sredstva biti uplaćena“, nisu dobili informaciju o tome kada će sredstva biti uplaćena.

Za 2020. godinu Gradska uprava duguje Sandžak TV-u, RTV Novi Pazar i Adria Media Grupi iz Beograda, dok je ostalim 11 korisnika isplaćen kompletan iznos.

Po ovogodišnjem tekućem konkursu, također Gradska uprava kasni sa uplatama. Do kraja avgusta nekim medijima su bile isplaćene samo 4 rate (od ukupno 12), a onda su tokom septembra uplaćene još četiri.

Gradska uprava je ukupno do sada trebala realizirati 83% budžeta za medije, a prema izvještaju odjeljenja, realizirano je tek 67%. I to nije ravnomjerno isplaćivano. Nekima nije uplaćena ni jedna rata. Radiju sto plus isplaćeno je 41%, Sandžak Televiziji, Radiju Refref i Glasu islama isplaćeno je 58%, dok je medijima bliskim vladajućoj stranci u Novom Pazaru isplaćeno od 70 pa čak nekima i do 100% planiranog budžeta.

Iako Gradska uprava Novi Pazar važi za grad koji opredjeljuje znatna sredstva za medije, pored dugogodišnjeg problema na koji ukazuju mediji i nevladine organizacije što se jednom mediju opredjeljuje 90 posto ukupnog budžeta, drugi problem su neravnomjerne isplate gdje se nekima novac uplaćuje redovno ili i prije roka, dok drugima za bitnim zakašnjenjem, kao i neredovne isplate predviđenih iznosa u 12 mjesečnih rata, ali i uopšte neisplaćivanje kompletnih iznosa, zbog čega se kvalitetna i potpuna realizacija projekata dovodi u pitanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.