Zdravlje je u gadžetima

Od pametnog monitora kvaliteta vazduha do medicinskih uređaja koji prate vitalne znake, zdravstveni gadžeti koje smo izabrali rade zajedno s vašim pametnim telefonom ili nezavisno, kako bi vam pomogli da ostanete u formi, učinili vaša putovanja bezbednijim ili vas ohrabrili da počnete i pridržavate se zdravijih navika.
health
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Lumen – uređaj za praćenje metabolizma

Lumen je prvi prenosivi uređaj na svetu koji, po rečima proizvođača, precizno meri vaš metabolizam. Wellness alat koji radi na Bluetooth tehnologiji ima senzor koji meri ugljen-dioksid u vašem dahu kako bi utvrdio da li su pokretač vašeg tela ugljeni hidrati ili masti. Zatim, na osnovu stvarnih potreba vašeg tela, pruža personalizovane preporuke o ishrani, kao i dnevne smernice o spavanju, vremenu vežbanja i još mnogo toga.

Uređaj poseduje mogućnost povezivanja sa Apple Health i Google Fit aplikacijama. Na sajtu proizvođača, lumen.me, cene paketa kreću se od 199 do 299 dolara, u zavisnosti od toga koliko meseci želite da pratite svoj metabolizam.

Muse S – traka za praćenje moždane aktivnosti tokom sna

Zajedno sa senzorima za elektroencefalografiju (EEG), Muse S prati vašu moždanu aktivnost tokom sna i meditacije i prenosi informacije na vaš računar, pametni telefon ili tablet putem Bluetooth-a. Za razliku od svojih prethodnika, ovo je prvenstveno uređaj za praćenje sna, što znači da ćete takođe dobiti uvid u to koliko vremena provodite u svakoj fazi i položaju sna, otkucaje srca tokom noći i intenzitet dubokog sna.

Napravljen je od mekane, prozračne, rastegljive tkanine za udobnu upotrebu pred spavanje. Dizajniran da vam pomogne da smanjite stres, ovaj alat u realnom vremenu daje povratne informacije o tome šta se dešava u vašem mozgu i uči vas kako da postignete mir i smirenost. Dolazi sa opsežnom bibliotekom praksi meditacije i sesija za spavanje koje možete izabrati i nudi niz motivacionih izazova i nagrada kako bi vas ohrabrili da meditaciju učinite delom svoje rutine. Gadžet možete da pronađete na sajtu Amazon-a za 280 dolara.

Bežični pametni glukomer

Bežični pametni sistem za praćenje glukoze u krvi je moderan glukomer, koji je odobrila FDA, a meri nivo glukoze u krvi i zatim ih prikazuje na vašem pametnom telefonu. Ovaj inovativni gadžet ima elegantan, prenosiv dizajn i kompatibilan je kako sa Apple, tako i sa Android uređajima. Prateća aplikacija iHealth Smart Gluco omogućava vam da vodite istoriju svih svojih merenja i delite ih sa svojim lekarom.

Očitavanja merenja se pojavljuju na LED ekranu uređaja u roku od pet minuta, a čuva se 500 offline očitavanja, nakon čega je potrebno da se informacije sinhronizuju. Kako je uređaj bežičan, baterija može da se dopuni i potrebno je sat vremena da bi se potpuno napunila. Pored samog glukomera, komplet sadrži dva pakovanja traka za testiranje (100 komada), dva paketa lanceta (100 komada), flašu kontrolnog rastvora, uređaj za ubod i torbu za nošenje. Trenutno ga nema na lageru na sajtu Amazon-a, ali na sajtu proizvođača, ihealthlabs.com, ovaj paket dobijate za 72 dolara.

Thermo – pametan toplomer

Thermo, Withings-ov avangardni infracrveni toplomer, dosta olakšava merenje temperature. Potrebno je samo da se uređaj prisloni na slepoočnicu, pritisne dugme i za dve sekunde dobićete rezultate na LED ekranu. Pametni toplomer koristi 16 infracrvenih senzora koji prikupljaju oko 4.000 očitavanja temperature u dve sekunde.

Kada ste povezani s pratećom aplikacijom, bilo putem Wi-Fi-a ili Bluetooth-a, moći ćete da pratite očitavanja temperature za svaki profil koji kreirate, postavljate podsetnike, vodite beleške i dobijate napredne zdravstvene savete na osnovu starosti, simptoma i istorije groznica. Uređaj možete potražiti na sajtu Amazon-a za 79 dolara.

Airthings Wave Plus – pametan monitor kvaliteta vazduha

Možda izgleda kao običan detektor dima, ali ovaj elegantni uređaj je, kako proizvođač kaže, prvi monitor kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru s detekcijom radona. Zahvaljujući preciznim senzorima i besplatnoj mobilnoj aplikaciji, Airthings Wave Plus upozorava vas u realnom vremenu na prisustvo letećih organskih čestica (VOC) i štetnih gasova poput radona i ugljen-dioksida, istovremeno mereći temperaturu vazduha, atmosferski pritisak, vlažnost, pa čak i nivoe polena u okruženju oko vas.

Ovi podaci se prikazuju na vašem pametnom telefonu putem prateće aplikacije Airthings, koja takođe pruža savete za smanjenje štetnih elemenata u vazduhu u zatvorenom prostoru, optimizaciju ventilacije i uštedu energije. Ovaj pametan monitor kvaliteta vazduha možete pronaći na sajtu Amazon-a za 188 dolara.

QardioArm – pametan merač pritiska

QardioArm monitor krvnog pritiska omogućava vam da brzo i bežično pratite svoj krvni pritisak. Uz prateću aplikaciju koja beleži očitavanja tokom vremena, to je neverovatno zgodan alat za ljude koji moraju pažljivo da prate svoj krvni pritisak. Samo ga obmotajte oko ruke, pustite da se očita, a podaci idu pravo na vaš telefon. Tanak, kompaktan uređaj lak je i udoban za svakodnevno korišćenje.

Osim toga, ne morate brinuti o dodatnim stvarima kao kod starih merača pritiska. Štaviše, Qardio poseduje mogućnost integracije s raznim zdravstvenim aplikacijama, uključujući Apple Health, Samsung Health ili Google Fit. Kombinujte to s redovnim podsetnicima, grafikonima i mogućnošću slanja podataka lekaru ako je potrebno, i imate prilično zgodan zdravstveni uređaj bukvalno nadohvat ruke. Gadžet možete pronaći na sajtu Amazon-a za 94 dolara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.