Zbog učestalih napada, žene na kursu samoodbrane

Naglasak na odbranu od opasnosti trebalo bi da zamijeni spokojstvo i poštovanje koje svaka žena zaslužuje.
Zbog učestalih napada, žene na kursu samoodbrane_61623f8aa1a16.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve učestaliji napadi na žene motivisali su Natašu Nikolić Jušković da u Bijelom Polju pokrene jedinstvenu školu za samoodbranu. Polaznice se upoznaju sa situacijama u kojima mogu biti napadnute i načinima kako da se odbrane. Dok se među muškom populacijom na žene u borilačkim sportovima gleda sa ironijom, dame u kimonima uporne su u namjeri da budu spremne za potencijalna neprijatna iskustva.

Dok neke žene prikrivaju zlostavljanje i napade nad njima, druge otvoreno govore o svojim traumatičnim iskustvima. Iz takvih priča Medina Čokrlija izvukla je pouku i ne želi da i njoj neko naudi. Zato se opredijelila da savlada vještine za samoodbranu.

Iako do sada nije imala nikave spone sa borilačkim vještinama Medina otkriva da joj nije bilo potrebno mnogo vremena da se upozna sa Aikidom. Svrha treninga je da se savladaju svi elementi za samoodbranu. Razne tehnike uče se od mlade žene koja nosi crni pojas i koja je vođena neprijatnim iskustvima žena kreirala neobičnu školu.

Goloruka borba koja se oslanja na tehnike bacanja sa ironijom je, međutim, dočekana među nekim muškarcima.

Koncentrisane na sport koji im u životu može biti samo od koristi, bjelopoljke uz Natašu usavršavaju i strategiju za samoodbranu i mentalno osnaživanje. Starosna ograničenja ne postoje, samo želja da žene osjete sigurnost a tradicionalno društvo prevaziđe predrasude.

Za Natašu su borilačke vještine način života. Zato polaznicama škole približava situacije u kojima mogu biti napadnute, upoznaje ih sa svim mehanizmima za samoodbranu.

Iako vježbanje u kimonima postaje sve popularnije, bjelopoljke vjeruju da će se slika u našem društvu promijeniti. Naglasak na odbranu od opasnosti trebalo bi da zamijeni spokojstvo i poštovanje koje svaka žena zaslužuje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.