Zbog učestalih napada, žene na kursu samoodbrane

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Naglasak na odbranu od opasnosti trebalo bi da zamijeni spokojstvo i poštovanje koje svaka žena zaslužuje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve učestaliji napadi na žene motivisali su Natašu Nikolić Jušković da u Bijelom Polju pokrene jedinstvenu školu za samoodbranu. Polaznice se upoznaju sa situacijama u kojima mogu biti napadnute i načinima kako da se odbrane. Dok se među muškom populacijom na žene u borilačkim sportovima gleda sa ironijom, dame u kimonima uporne su u namjeri da budu spremne za potencijalna neprijatna iskustva.

Dok neke žene prikrivaju zlostavljanje i napade nad njima, druge otvoreno govore o svojim traumatičnim iskustvima. Iz takvih priča Medina Čokrlija izvukla je pouku i ne želi da i njoj neko naudi. Zato se opredijelila da savlada vještine za samoodbranu.

Iako do sada nije imala nikave spone sa borilačkim vještinama Medina otkriva da joj nije bilo potrebno mnogo vremena da se upozna sa Aikidom. Svrha treninga je da se savladaju svi elementi za samoodbranu. Razne tehnike uče se od mlade žene koja nosi crni pojas i koja je vođena neprijatnim iskustvima žena kreirala neobičnu školu.

Goloruka borba koja se oslanja na tehnike bacanja sa ironijom je, međutim, dočekana među nekim muškarcima.

Koncentrisane na sport koji im u životu može biti samo od koristi, bjelopoljke uz Natašu usavršavaju i strategiju za samoodbranu i mentalno osnaživanje. Starosna ograničenja ne postoje, samo želja da žene osjete sigurnost a tradicionalno društvo prevaziđe predrasude.

Za Natašu su borilačke vještine način života. Zato polaznicama škole približava situacije u kojima mogu biti napadnute, upoznaje ih sa svim mehanizmima za samoodbranu.

Iako vježbanje u kimonima postaje sve popularnije, bjelopoljke vjeruju da će se slika u našem društvu promijeniti. Naglasak na odbranu od opasnosti trebalo bi da zamijeni spokojstvo i poštovanje koje svaka žena zaslužuje.

Čitajte više