Muškarci prave burek, žene pite

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Buregdžinica od 30 kvadrata hrani 24 člana porodice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mursel Ilijazi vlasnik je, kako kaže, najstarije firme u Prijepolju. Goranac koji je 1992. godine došao u ovaj grad. Kaže i da muškarci prave najbolji burek

–Burek je pitac. Sve su pite pitice al burek je pitac. Burek prave muškarci a pite prave žene. Muškarci su u svim branšama kuhinje skoro glavni. Naši su ljudi, Goranci, radili prije i u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj. To nam je fah. I žalosno je ako pobjegnemo od svog faha, kaže Mursel Ilijazi, buregdžinica “As”, Prijepolje.

Bez uzajamnog poštovanja nema ni uspjeha. Mušterije prezadovoljne, i kvalitetom, uslugom, čistoćom, ali i komšijskim odnosima. A buregdžinica od 30 kvadrata hrani 24 člana porodice.

–Mi smo djecu ubijedili da zavole ovaj zanat. Imaš klimu, na suhom si, imaš da pojedeš, popije, pa i radi nešto. Rad održava čovjeka, ali ne prekovremeni. U životu i u radu moraš da imaš crvenu liniju.

A ovo je mjesto u kojem se najbolje ogleda kako se zapravo živi.

–Ljudi sitne, pet dinara po dinar. Neko ostavi hiljadu dinara. U cjelini najveći dio je siromašan. I djeci sam rekao, neko nema da plati, ne mora da plati. Platiće neko drugi. Doći će neko iz Beograda, ostavit će sto dinara. Nije sve u novcu.

Porodica Ilijazi je iz Dragaša, 37 kilometara od Prizrena na putu prema Makedoniji. Bošnjaci, muslimani. Ima ih po čitavoj Srbiji, a poznata je itekako slastičarna u Subotici, pogotovo sladoled. Ima ih i vani i također uspješni su u svemu što rade. Poštuju sve ali, kaže, svoj identitet ne daju.

Čitajte više