Muškarci prave burek, žene pite

Buregdžinica od 30 kvadrata hrani 24 člana porodice.
Priča iz Prijepolja: Muškarci prave burek, žene pite_61643a3ce73f9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mursel Ilijazi vlasnik je, kako kaže, najstarije firme u Prijepolju. Goranac koji je 1992. godine došao u ovaj grad. Kaže i da muškarci prave najbolji burek

–Burek je pitac. Sve su pite pitice al burek je pitac. Burek prave muškarci a pite prave žene. Muškarci su u svim branšama kuhinje skoro glavni. Naši su ljudi, Goranci, radili prije i u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj. To nam je fah. I žalosno je ako pobjegnemo od svog faha, kaže Mursel Ilijazi, buregdžinica “As”, Prijepolje.

Bez uzajamnog poštovanja nema ni uspjeha. Mušterije prezadovoljne, i kvalitetom, uslugom, čistoćom, ali i komšijskim odnosima. A buregdžinica od 30 kvadrata hrani 24 člana porodice.

–Mi smo djecu ubijedili da zavole ovaj zanat. Imaš klimu, na suhom si, imaš da pojedeš, popije, pa i radi nešto. Rad održava čovjeka, ali ne prekovremeni. U životu i u radu moraš da imaš crvenu liniju.

A ovo je mjesto u kojem se najbolje ogleda kako se zapravo živi.

–Ljudi sitne, pet dinara po dinar. Neko ostavi hiljadu dinara. U cjelini najveći dio je siromašan. I djeci sam rekao, neko nema da plati, ne mora da plati. Platiće neko drugi. Doći će neko iz Beograda, ostavit će sto dinara. Nije sve u novcu.

Porodica Ilijazi je iz Dragaša, 37 kilometara od Prizrena na putu prema Makedoniji. Bošnjaci, muslimani. Ima ih po čitavoj Srbiji, a poznata je itekako slastičarna u Subotici, pogotovo sladoled. Ima ih i vani i također uspješni su u svemu što rade. Poštuju sve ali, kaže, svoj identitet ne daju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.