Već plaćamo, kroz proizvode, višu cijenu struje

Povećanje cijene usluga Toplana dodatan je udar.
Energetska kriza: Već plaćamo, kroz proizvode, višu cijenu struje_616045b0d051e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Enorman je rast cijena struje. Na svjetskim berzama skuplja je za 240 posto. Svi se plaše pokupljenja električne energije pogotovo domaćinstva.

-Iako se to ne osjeti odmah po povećanju cijena struje za potrošače, osjetit će se s obzirom na to da se povećava cijena za privrednike na način da podižu cijene svojih proizvoda. Nećete možda nominalno plaćati struju skuplje al ćete plaćati hljeb, mlijeko..I već plaćamo. Struja se proizvodi u državi, ne nabavlja se iz drugih država ali, svakako da ono što se dešava na svjetskim berzama mora utjecati na kompanije koje posluju ovdje, kaže Haris Zogić ekonomski analitičar, IUNP.

Počinje rasti i cijena gasa jer je potražnja veća. Predsjednik Vučić poručuje dobit ćemo najbolju cijenu gasa a snabdijevanje će biti uredno bez obzira na energetsku krizu. Također, povećanje cijene usluga Toplana dodatan je udar.

-Bit će povećanja cijena. Gledajući koliki je skok na berzama cijena i gasa i uglja i električne energije. Dest posto možemo reći da opet nije puno s obzirom na krizu s kojom se svijet suočava. Kriza je jedna velika neizvjesnost. Za krizu ne postoji lijek kako bi se odmah prevazišla. Prevazilaženje će trajati duže i ogleda se u setu mjera koje moraju donijeti jaki igrači na tržištu. Ono što utječe na jake mora i na nas slabije.
Kriza je posljedica pandemije koja i dalje traje i svjetskih dešavanja, a na državi je da pronađe rješenja kako bi je što lakše prebrodili.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.