U historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi

Svi vjetrovi, kako kaže Tutić, samo su učvrstili i dali krila Islamskoj zajednici što je i pokazala kroz rezultate.
Hajro ef. Tutić: U historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi_616045b7e0311.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Govoreći o dešavanjima 2007. godine i agresiji na Islamsku zajednicu, Hajro ef. Tutić kaže da mu je žao onih koji su kao tadašnji njeni članovi pristali da učestvuju u takvom sramnom pokušaju.

–Žao mi ih je iz dva razloga. Prvo što su otišli, što su zalutali, što su se uhvatili u đavolje kolo, napravili zlo muslimanima, i što su oni izgubili. Mnogo. Ovo je sad bilo moje lično, emotivno doživljavanje. S druge strane, nije mi ih žao, jer Bog jedini zna šta će oni sve doživjeti, njihove porodice, kakvu kataklizmu njihove porodice, a za ahiretsku, to Allah, dž.š. najbolje zna, kaže Hajro ef. Tutić.

Inače, u historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi ili bilo kakva vjerska zajednica.

–Da bez ikakvog utemeljenja da postoje dvije. Normalno da to odgovara nekome a taj neko je neprijatelj islama i muslimana. Nisu ljudi bili svjesni toga koliko je to neprijateljstvo prema nama. To je kuhano vani. Ovdje to nije sračunato.  Poslije ovog događaja nastavio sam da kontaktiram s administracijom nadležnog ministarstva. Jedan moj dugogodišnji prijatelj Dragan Novaković, savjetnik ministra vjera, šetali smo u zgradi Vlade pokazao mi je kancelariju gdje je odlučivano o formiranju nove Islamske zajednice – Adem Zilkić, Muhamed Jusufspahić, predstavnik turske ambasade, turski ambasador.

Na pitanje da li bi napisao knjigu o događajima iz 2007. onome što je prethodilo i kasnije zbivanjima, odgovara: “Ne znam koliko bi to dalo doprinosa u smislu smirivanja i međuljudskih odnosa dvije strane, otpadnika i nas koji to nismo”.

Svi vjetrovi, kako kaže Tutić, samo su učvrstili i dali krila Islamskoj zajednici što je i pokazala kroz rezultate.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.