U historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi

Svi vjetrovi, kako kaže Tutić, samo su učvrstili i dali krila Islamskoj zajednici što je i pokazala kroz rezultate.
Hajro ef. Tutić: U historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi_616045b7e0311.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Govoreći o dešavanjima 2007. godine i agresiji na Islamsku zajednicu, Hajro ef. Tutić kaže da mu je žao onih koji su kao tadašnji njeni članovi pristali da učestvuju u takvom sramnom pokušaju.

–Žao mi ih je iz dva razloga. Prvo što su otišli, što su zalutali, što su se uhvatili u đavolje kolo, napravili zlo muslimanima, i što su oni izgubili. Mnogo. Ovo je sad bilo moje lično, emotivno doživljavanje. S druge strane, nije mi ih žao, jer Bog jedini zna šta će oni sve doživjeti, njihove porodice, kakvu kataklizmu njihove porodice, a za ahiretsku, to Allah, dž.š. najbolje zna, kaže Hajro ef. Tutić.

Inače, u historiji nije poznato da se formira paralelna islamska zajednica u jednoj državi ili bilo kakva vjerska zajednica.

–Da bez ikakvog utemeljenja da postoje dvije. Normalno da to odgovara nekome a taj neko je neprijatelj islama i muslimana. Nisu ljudi bili svjesni toga koliko je to neprijateljstvo prema nama. To je kuhano vani. Ovdje to nije sračunato.  Poslije ovog događaja nastavio sam da kontaktiram s administracijom nadležnog ministarstva. Jedan moj dugogodišnji prijatelj Dragan Novaković, savjetnik ministra vjera, šetali smo u zgradi Vlade pokazao mi je kancelariju gdje je odlučivano o formiranju nove Islamske zajednice – Adem Zilkić, Muhamed Jusufspahić, predstavnik turske ambasade, turski ambasador.

Na pitanje da li bi napisao knjigu o događajima iz 2007. onome što je prethodilo i kasnije zbivanjima, odgovara: “Ne znam koliko bi to dalo doprinosa u smislu smirivanja i međuljudskih odnosa dvije strane, otpadnika i nas koji to nismo”.

Svi vjetrovi, kako kaže Tutić, samo su učvrstili i dali krila Islamskoj zajednici što je i pokazala kroz rezultate.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.