Ne postoji nijedno djelo koje u islamu zauzima uzvišenije mjesto od namaza

”I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.” (Hud, 115)
nocni-namaz
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Uzvišeni Allah je kazao: ”Elif Lam Mim. Ovo je Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali; onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali.” (El-Bekare, 1-3)
Dakle, prvi opis kojim Uzvišeni Allah opisuje Svoje bogobojazne robove, jeste vjerovanje u gajb, tj. nepoznato i ono što je čulima nedokučivo. Svi imanski šartovi su zasnovani na vjerovanju u gajb pa ko god odbaci bilo koji od šest temelja imana, ne može se ni računati vjernikom. Odmah nakon toga, Svemilosni Allah spominje namaz kao prvi i osnovni praktični ibadet kojeg vjernici ustrajno obavljaju. Ne postoji nijedno djelo koje u islamu zauzima uzvišenije mjesto od namaza. Kada je Poslanik, s.a.v.s., u Jemen poslao Muaza b. Džebela, r.a., kako bi ljude pozvao u islam, rekao mu je: ”Prvo ih pozovi da samo Allaha obožavaju, pa kada Allaha spoznaju, obavijesti ih da im je On najstrože naredio da u danu i noći obavljaju pet dnevnih namaza…” (Muttefekun alejhi)

I ovdje vidimo da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., odmah nakon iskrenog vjerovanja ljude obavezao klanjanjem propisanih namaza, što dovoljno govori o obligatnosti ove dužnosti. Namaz je bio naređen i prethodnim poslanicima i vjerovjesnicima pa je Ibrahimu, Ishaku i Jakubu propisao molitvu: ”I učinismo ih vjerovjesnicima da upućuju prema zapovijedi Našoj, i objavismo im da čine dobra djela, i da molitve obavljaju, i da milostinju udjeljuju, a samo su se Nama klanjali.” (El-Enbija, 73)

Hvaleći poslanika, Ismaila, Uzvišeni Allah ističe da je svojoj čeljadi namaz naređivao pa kaže: ”I učinismo ih vjerovjesnicima da upućuju prema zapovijedi Našoj, i objavismo im da čine dobra djela, i da molitve obavljaju, i da milostinju udjeljuju, a samo su se Nama klanjali.” (Merjem, 55)

Uzvišeni Allah namaz je naredio i Svome najodabranijem robu, i posljednjem vjerovjesniku rekavši: ”I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.” (Hud, 115)

Obaveze ovog časnog ibadeta šerijatski obaveznik nije oslobođen niti u miru niti u ratu, niti na putu niti kada je u mjestu boravka, ni u stanju siromaštva niti bogatstva, pa čak ni kada je bolestna ili nepokretan, već mu namaz ostaje strogo naređen sve dok je pri svijesti i zdravom razumu. Uzvišeni Allah hvali Svoje robove koji obavljaju namaz pa kaže: ”Vjernici su uspjeli! To su oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju, i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju…” (El-Mu’minun, 1-3)

Kada su Allahovog Poslanika, s.a.v.s., upitali koje je djelo Allahu najdraže, rekao je: ”Namaz (obavljen) u njegovo propisano vrijeme, a potom dobročinstvo roditeljima.” (Buhari) U komentaru ovog hadisa, Ibn Hadžer, r.h., rekao je: ”Da bi čovjek ustrajno obavljao namaze u njihovo propisano vrijeme i konstantno bio poslušan svojim roditeljima, dvije su Allahove stroge naredbe ljudima za koje je potrebna ogromna količina strpljenja i ustrajnosti, a to ne mogu ostvariti osim izuzetno iskreni Allahovi robovi.” Najveću džennetsku nagradu, a to je gledanje u Lice Svevišnjeg Allaha, nije moguće dostići osim kroz obavljanje namaza.

Poslanik, s.av.s., je kazao: ”Vi će te uistinu (na Sudnjem danu) vidjeti vašeg Gospodara baš kao što vidite mjesec (u noći uštapa), i ništa vas u tome neće omesti. Zato, ako ikako možete obavljajte namaz prije izlaska i prije zalaska Sunca, i ničem ne dozvolite da vas u tome spriječi.” (Muttefekeun alejhi) Ibn Redžeb, r.h., u komentaru ovog hadisa je rekao: ”Najveća nagrada u džennetu je viđenje Uzvišenog Allaha, a najvrijednije i najčasnije na dunjaluku su ta dva namaza (tj. sabah i ikindija namaz). Zato, onaj ko ih ustrajno bude obavljao i na njih posebno brižno pazio, nadati se je za takvoga da će u džennetu dostići najveću nagradu, tj. da će gledati u Lice Svemilosnog Allaha.” Pored svih ovih činjenica, porazno je znati da mnogi ljudi koji su rođeni kao muslimani ne obavljaju namaze redovno a neki među njima nikako, a za svoj nemar prema ovoj strogoj dužnosti sebi pokušavaju iznaći opravdanja. Svevišnjeg Allaha molimo da nam omili namaz i da ga ustrajno obavljamo sve dok se s Njim ne susretnemo.

Preveo: Amir Durmić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.