Glumački i ljudski genij Dragana Jovičića ostaje kao inspiracija budućim generacijama

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Na sceni Kamernog teatra 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu.
Glumački i ljudski genij DRAGANA JOVIČIĆA ostaje kao inspiracija budućim generacijama_615face024870.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Danas je u Kamernom teatru 55 posthumno dodijeljeno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru Draganu Jovičiću, koji nas je iznenada napustio 5. novembra 2020. godine. Budući da se ova nagrada uvijek dodjeljivala umjetnicima i umjetnicima tokom njihovog života Direkcija Festivala MESS je ove godine odlučila napraviti presedan, te tako ukazati na veličinu umjetničkog opusa pokojnog Dragana Jovičića.

Dragan je bio ljudska i glumačka gromada, u kojem ste uvijek vidjeli bezrezervnu dobrotu i srdačnost. Upravo su u skromnosti ovog glumačkog genija skrivene posebnosti i inspiracija svima nama. Kako je volio govoriti za sebe, on je bio deda, ribar, glumac i običan čovjek, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS. U toj skromnosti Dragana Jovičića, istinskog glumačkog genija, skrivene su dubine njegove posebnosti i inspiracija svima nama, kao i budućim generacijama, dodao je Kreševljaković.

Dragan je bio veliki prijatelj moga oca, sa kojim je sarađivao od početka. Sjećam se kada sam imao pet godina, prvi put sam sjeo u glumačko krilo iz kojeg do dan danas nisam ustao. Dragan je razlog zbog kojeg sam danas angažovani umjetnik, on mi je dao snagu i hrabrost da to postane. Uvijek je imao tu vrstu svetosti i digniteta pozorišta u sebi, i nikada se nije savijao pred vulgarnošću i prostaklukom, emotivno je naglasio režiser Dino Mustafić. Dodao je kako je Dragan bio istinski umjetnik i antifašista.

Posthumno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, direktor Festivala MESS je uručio Mirjani Jovičić, supruzi pokojnog Dragana Jovičića. Srce mi je puno ljubavi i topline i sretna sam kada vidim koliko je svima Dragan značio. Kažu da čovjek umre tek kada ga zaborave, a za mene je ovo potvrda da Dragan neće biti zaboravljen, poručila je Mirjana Jovičić.

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Na sceni Kamernog teatra 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. Među njegovim brojnim priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

Svoj posljednji bis, Dragan je imao u predstavi Ay Carmela, 14. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.