Rekonstrukcijom ispraviti nepravdu prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima

Najavljena rekonstrukcija vlade, kažu iz SPP, biće u tom smislu istinski test uvažavanja i zrelosti svih nas koji smo prije 30. avgusta obećavali slobodno i prosperitetno društvo.
SPP: Rekonstrukcijom ispraviti nepravdu prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima_615e2e1fd3648.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Najave konstituenata vladajuće većine ali i premijera Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji vlade vidimo kao priliku da se ispravi nepravda učinjena Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima, saopšteno je iz Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori.

Oni su kazali da neprincipijelnom i neustavnom raspodjelom ministarskih mjesta ali i ostalih značajnih pozicija “po dubini” administracije, Bošnjaci kao narod nisu zastupljeni kako to nalaže ustav Crne Gore ali i pozitivna praksa dostignutog nivoa ostvarenih prava.

Kako su naveli, cijeneći opšte stanje u društvu i težak tranzicioni period, Stranka pravde i pomirenja je, stalno podsjećajući na diskriminaciju, posebno Bošnjaka, ostavljala mogućnost da se učinjene nepravde isprave u hodu, i u toj nadi podržavala Vladu Crne Gore.

“U međuvremenu, politički kredit kojeg smo kao konstituenti platforme “Crno na bijelo”, koja u parlamentu ima odlučujuća četiri mandata, uložili u taj proces, skoro je potrošen. Najavljena rekonstrukcija vlade će u smislu daljeg povjerenja dati konačan odgovor”, navodi se u njihovom saopštenju.

Iz SPP-a smatraju bespotrebnim podsjećati konstituente vladajuće većine da je njihova dugogodišnja borba imala za cilj oslobađanje institucija i ohrabrivanje građana a naročito pripadnika manje brojnih naroda da će promjena vlasti doprinijeti oslobađanju pojedinca i rastu njegove građanske svijesti, kao i uvažavanju etničkih i vjerskih različitosti, kao prednosti a ne nedostatka ili privremenosti koju treba eliminisati.

Najavljena rekonstrukcija vlade, kažu oni, biće u tom smislu istinski test uvažavanja i zrelosti svih nas koji smo prije 30. avgusta obećavali slobodno i prosperitetno društvo.

“Iako sa sigurnošću možemo reći da su naši glasovi bili presudni za historijski čin prve izborne promjene vlasti, ovdje želimo podijeliti ubjeđenje da je svaki glas za 41 poslanika vladajuće većine bio glas za promjene, za neku bolju i pravedniju Crnu Goru”, smatraju oni.

Takođe, dodaju oni, svaki od tih 41 poslanika mora shvatiti da građani, kako su smijenili bivši režim, na isti način mogu smijeniti i njih ukoliko ne naprave otklon od prakse poraženog režima koji je zbog vlasti, u nedostatku razvojnih projekata i napretka u vladavini prava, proizvodio podjele društva na etničkoj i vjerskoj osnovi.

“Mi kao ni prije 30. avgusta tako ni poslije tog datuma nećemo pristati na necivilizacijske i antievropske prakse svojstvene totalitarnim režimima”, kazali su.

Prema njihovim riječima, pogrešna je i politički nedosljedna percepcija i stav aktuelne parlamentarne većine da se predstavljanje manjina može vezati isključivo za stranke kojima je, opšte je poznato, prethodna vlast kreirala i današnji parlamentarni status.

“Bošnjaci su zreo narod, imaju svoju političku i intelektualnu misao i izvan Bošnjačke stranke, a javnosti je poznato da je ta politička misao izvan BS-a, bila na pobjedničkoj strani 30.avgusta i ma koliko je neko pokušao ignorisati ona je sve jača i glasnija a civilzacijsku potvrdu je stekla kroz višegodišnju borbu za prava manje brojnih naroda, u borbi protiv diskriminacije, partitokratije, zarobljenih institucija, kriminala…”, saopšteno je iz ove stranke.

Ističu i da smo svjedoci da Crnoj Gori treba pravda kako bi se došlo do pomirenja.

“Pravda se prvo očituje u poštovanju ustavnih načela, u primjeni međunarodnih i domaćih zakona, što sistem konačno dovodi u poredak vladavine prava, i upravo će poštovanje tih principa sasvim sigurno opredijeliti politička partnerstva i saradnju u budućnosti, ali i trajanje na političkoj sceni Crne Gore”, navedeno je u saopštenju SPP-a.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.