Predstavljen modul “Energetsko snabdijevanje grada, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”

Šef odsjeka za planiranje i realizaciju projekata naglasio da je strategija izuzetno važna za grad Novi Pazar, ne samo zbog lokalnog nivoa već i zbog uticaja na državne strategije koje se pripremaju i usvajaju.
Predstavljen modul “Energetsko snabdijevanje grada, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”_615e4b763a1c3.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U okviru javne rasprave o nacrtu Plana održivog razvoja grada Novog Pazara 2021-2030. godine predstavljeno je i Energetsko snabdijevanje grada Novog Pazara, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Koordinator poslova iz oblasti energetike istakao da je radna grupa pokušala da kroz ovaj pogram da jednu viziju poboljšanja stanja grada Novog Pazara.

„Time i da se jednostavno prilagodimo planovima energetike, odnosno da EPS snabdijevanje u svojim planovima uzme u obzir i naše stanje u Novom Pazaru tako da očekujemo i da će tu doći do nekog pomaka od strane Elektorprivrede u smislu poboljšanja energetskog snabdijevanja, odnosno u smislu izgradnje novih objekata koji će poboljšati kapacitete energetske. Mi trenutno sada radimo sa postojećim stanjem koje imamo već 35 ili 50 godina kako su urađeni ti objekti i mi novih objekata tih naponskih maltene da nemamo. Sada je vrijeme kada je zbog trenda razvoja grada, zbog trenda izgradnje građevinskih objekata sa mnogo više stambenih jedinica, potreba da dođemo do jednog boljeg napajanja električnom energijom, odnosno povećanja raspoloživih kapaciteta.“, istakao Edib Đerlek.

Šef odsjeka za planiranje i realizaciju projekata naglasio da je strategija izuzetno važna za grad Novi Pazar, ne samo zbog lokalnog nivoa već i zbog uticaja na državne strategije koje se pripremaju i usvajaju.

„Ova strategija osim što se bavi energetskim snabdijevanjem grada, ona se bavi i energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije koje ćemo sve do 2030. godine koristiti na teritoriji grada. Ono što smo mi do sada odradili je priprema za izgradnju toplane na biomasu, gasovod koji se upravo radi ali moramo strateškim dokumentom pripremiti sam grad na širenje potencijala i biomase i gasovoda i samim tim smanjiti zagađenje vazduha što nam je u ovom trenutku i prioritet.“, kazao Faruk Suljević.

Šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Edin Zećirović istakao da kroz ovaj plan nije sagledano to da će se ovaj grad razvijati u narednom periodu.

„Ako bi se sprovela ova strategija i ovaj plan koji je ovdje predstavljen na ovih 40 strana u narednih 10 godina, riješila bi se većina problema koje mi danas živimo a ono što smatramo da je nedostatak ovog dokumenta jeste onaj period od 10 godina u okviru kojeg će se javiti neke nove potrebe. Nije sagledano to da će se ovaj grad razvijati po broju stanovništva i po svojim nekim potrebama. Također jedna od važnih zamjerki i nedostatak ovog dokumenta, nadam se da će se on dopuniti i popuniti, odnosno da će uvažiti naše sugestije i prijedloge, jeste i ta da, kada je u pitanju industrijska zona, uopšte je ne tretiraju, naročito ne tretira u kontekstu ovih novih težnji. Mi imamo situaciju da se planira izgradnja auto-puta sa potpuno druge strane grada u odnosu na sadašnju lokaciju i ostataka industrijske zone. Još jedna vrla važna stvar jeste gasifikacija kao nešto što dolazi potpuno novo, za šta nismo apsolutno ni spremni, ni u planskim dokumentima, ni u nekim strategijama, niti u sagledavanju realnih stvari. Moramo izvršiti mapiranje potencijalnih potrošača tog gasa da bismo shodno tome i u skladu sa tim krenuli u izradu neke strategije izrade te gasifikacije samog grada Novog Pazara. Uspjeli smo danas da otvorimo neke vrlo važne teme, imali smo kao povratnu informaciju od izlagača, odnosno ljudi koji su radili na ovom dokumentu potvrdu ispravnosti tih naših prijedloga i obećanje da će ti prijedlozi biti razmotreni i uvršteni u ovu strategiju, odnosno u ovaj plan održivog razvoja.“, naglasio Edin Zećirović.

Naglasili da će biti aktivni u narednom periodu i da će se truditi da ovaj plan bude što bolji i što efikasniji za cjelokupno stanovništvo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.