Nema mjesta za opuštanje, i dalje teška situacija

Dr. Iković: Nema mjesta za opuštanje, i dalje teška situacija_615ef493f221d.jpeg
U Tutinu je do sada vakcinisano 12 posto stanovništva, dok se na toj ljestvici Novi Pazar penje iznad pojedinih gradova u Srbiji.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iako je medicinski dio Kriznog štaba u utorak tražio uvođenje restriktivnih mjera, tačnije ograničenje broja ljudi u prostoriji, skraćeno radno vrijeme do 17 sati osim apoteka I prodavnica pa korištenje kovid propusnica jedini zaključak bio je da je vakcinacija odgovor na pandemiju. Iz Svjetske zdravstve organizacije u međuvremenu izjava da je epidemiološka situacija u Srbiji najteža od početka pandemije.

–Nije prošao nijedan zahtjev stručnog, medicinskog dijela. Sve je ostalo na vakcinaciji. Ono što nas zabrinjava da vakcinacija ne ide onako kako smo svi planirali. Moraju se naći mjere kako bi se stanovništvo natjeralo da se vakciniše jer je to jedini izlaz iz svega ovog, kaže dr. Majda Iković portparol ZZJZNP.

A da li su bile potrebne restriktivnije mjere, sve je do građana.

–Možete zatvoriti ponovo 15 dana, i skratiti radno vrijeme, možemo se i skroz zatvoriti. Smanjit ćemo jedno vrijeme transmisiju virusa ali nakon tih 15 dana očigledno ćemo nastaviti istim tempom okupljanja, druženja, svadbe. Hajde da se vakcinišemo pa ćemo onda da idemo, lakša će biti klinička slika i manje umrlih.

Inače, u Tutinu je do sada vakcinisano 12 posto stanovništva, dok se na toj ljestvici Novi Pazar penje iznad pojedinih gradova u Srbiji. Iako djeluje da brojke oboljelih padaju, virus pokazuje svoju promjenjivost.

–Sinoć je od 203 uzorka stiglo 52 pozitivna što je oko 25 posto. Sad smo na nekom zaravnjenom platou. Antigenski testovi polako opadaju I pozitivnih je oko 15 posto. Jučer je bilo oko 280 pregleda u Kovid ambulantama i 119 osoba je na hospitalizaciji. Ono što brine je srednje teška i teška klinička slika, gube se životi, mladi životi

Također, virus je u ovom talasu pokazao da ne bira, oboljevali su svi a čak su neka djeca liječena i u Kovid bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.