Mora se znati ko je roditelj a ko dijete

Crnovršanin apeluje na roditelje da obrate pažnju na razvoj djeteta, ostvare međusoban kontakt tokom komunikacije koju ne smije zamijeniti ekran.
Crnovršanin: Mora se znati ko je roditelj a ko dijete_615ef49cc1ace.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Centar za autizam i razvojne smetnje CODE dobio je na korištenje prstorije u kompleksu objekta sportsko-edukativnog centra u Salakovcu u Novom Pazaru. I sve im je na raspolaganju, teretane, vrtići, igraonice, zatvoreni teniski teren.

–Sve je na raspolaganju, fizioterapeutske aktivnosti, poligoni, logoped, psiholog, defektolog, kao i inače što smo imali uz sad i prošireni tim biti i gore. Imat ćemo i svoj prijevoz. U ovom prostoru moći ćemo i vremenski duže biti s djecom. Čak planiramo i vikend da ubacimo, kaže Azra Crnovršanin, predsjednica Centra za autizam i razvojne smetnje CODE.

Međutim, ne odustaju od Regionalnog centra koji bi za djecu i štićenike posebno značio. U CODEu je oko stotinu korisnika, a posebno brine što se ta brojka povećava.

–Da roditeljima pružimo podršku na taj način jer jedan od roditelja koji ima djecu sa smetanjama ne može raditi. Bukvalno mora biti tu, a vi kadi mate jednu insituciju gdje će dijete biti čitav dan uz prilagođene tretmane, gdje će se edukovati, napredovati, roditelj je onda miran

Apeluje na roditelje da obrate pažnju na razvoj djeteta, ostvare međusoban kontakt tokom komunikacije koju ne smije zamijeniti ekran.

–Imate bukvalno sadržaj gdje djeca ne govore. Samos u na ekranu neke mimike što djeca oponašaju. Kad djetetu date da gleda nešto ono nema povratnu informaciju. Ima samo jedan pravac i nema s kim da komunicira kad je tablet, telefon. Ulazi u jedan svijet gdje nije naučio da komunicira. Vidjet ćete da vas ne registruje, ne gleda u oči jer je naučio jednosmjernu komunikaciju. Šta se dešava. I u odgoju djece roditelji su popustili. Dođu roditelj i dijete i vidite da je dijete gazda. Mora da se zna ko je roditelj a ko dijete ako želimo nešto
Do pete godine života djeteta treba isključiti iz upotrebe telefone, tablete i zamijeniti ih zdravom, uzrastu prilagođenom komunikacijom

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.