Da li je Fejzbuk nekom zasmetao ili se otvara prostor za novu socijalnu mrežu?

"Fejzbuk zna da njihov servis Instagram nepovoljno utječe kod djevojčica", kaže prof. Samed Jukić IUNP.
Jukić: Da li je Fejzbuk nekom zasmetao ili se otvara prostor za novu socijalnu mrežu_615e4b8557441.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svijet je u ponedjeljak šest sati sati bio bez Fejzbuka, Instagrama, kao i servisa za poruke mesindžera i Vocapa. Ovo je bio drugi udarac nakon što je kompanija optužena da učestalo daje prednost profitu umjesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija.

– Stvar je unutarnje opstrukcije. Fejzbuk u prethodnih nekoliko mjeseci pod stalnim je pritiskom javnosti zbog izvještaja o forsiranju profita u odnosu na korist koju imaju korisnici njihovih platformi. Dolazimo do strašnije činjenice da je fejzbuk znao za sve to. Fejzbuk zna da njihov servis Instagram nepovoljno utječe kod djevojčica, kaže prof. Samed Jukić IUNP.

I to je samo dio onoga što piše u izvještaju. Međutim, Fejzbuk sve to zanemaruje u korist novca.

– Da li su oni na tom svjetskom planu zasmetali nekom pa je pokušao na neki od načina spustiti njegovu vrijednost, da li se možda sprema prostor za neku novu socijalnu mrežu, što nije isključeno i to će vrijeme pokazati.

Da podsjetimo, nakon pada društvenih mreža kompanija Fejsbuk okrivila je “neispravnu promjenu konfiguracije”. U trenutku kolapsa, tržišna vrijednost Fejzbuka srušena je za više od 50 milijardi dolara. Oglasio se najpoznatiji svjetski uzbunjivač Edvard Snouden poručivši i da su “pad Fejsbuka, Vocapa i Instagrama primjer kako razbijanje određenog monopola na najmanje tri dijela uopšte nije loša ideja”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.