Objavljen prvi strukovni cjenik dramaturgije i izvedbenog pisanja

Priručnik služi kao preporuka za sve kulturne radnike i radnice koji obavljaju poslove dramaturgije i pisanja izvedbenih djela u području filma, televizije, radija, kazališta, plesne umjetnosti i videoigara.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Foto: Pixabay (ilustracija)
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) objavio je prvi strukovni cjenik u polju dramaturgije i izvedbenog pisanja. Riječ je o dokumentu nazvanom Priručnik o autorskim pravima, pravednim naknadama za rad i pravima radnika u području scenaristike, dramaturgije i pisanja izvedbenih djela koji, osim informacija o navedenim pravima, sadrži i opise poslova i mapirana područja borbe za poboljšanje uvjeta rada kojima se kao strukovna udruga SPID namjerava posvetiti i u budućnosti.

Priručnik služi kao preporuka za sve kulturne radnike i radnice koji obavljaju poslove dramaturgije i pisanja izvedbenih djela u području filma, televizije, radija, kazališta, plesne umjetnosti i videoigara. Izrada Priručnika motivirana je prvenstveno netransparentnošću ugovaranja honorara i nepostojanjem jasnih kriterija određivanja iznosa naknada za rad, zbog čega među piscima i dramaturzima vlada potplaćenost i nejednakost. Prije izrade Priručnika, SPID je proveo internu anketu među članovima udruge koja je pokazala da pisci izvedbenih djela i scenaristi nisu u poziciji da određuju uvjete svog rada, da često imaju nezadovoljavajuće uvjete rada i da među njima vlada izrazita financijska nejednakost kao posljedica nepostojanja regulacije u ovom polju. Jedna od autorica Priručnika i Biltenova suradnica Karla Crnčević pojašnjava u razgovoru za Novosti: “Ugovorom je rijetko ograničen broj prepravaka koji se traže, pogotovo u kontekstu radio i tv proizvodnje, radno vrijeme ne postoji, u slučaju terenskog rada dnevnice se ne isplaćuju itd. Za neke se stvari koje bi trebale biti normalne, poput putnih troškova i toplih obroka u slučaju terenskog rada, moraš boriti. To je iscrpljujuće i ponekad dovodi do toga da pristaješ na lošije uvjete rada samo kako bi radio, jer ako ti nećeš – ima tko hoće. Tu su i druge prakse koje su nepovoljne za radnice i radnike, poput početka rada na pojedinim projektima puno prije potpisivanja ugovora, ponekad prije završenog financijskog plana.“

U istraživanju i izradi Priručnika sudjelovale su članice SPID-a Karla Crnčević, Nina Gojić i Lucija Klarić koje će ga predstaviti na tribini u zagrebačkoj Kinoteci, 12. listopada u 18 sati. Gošće tribine će biti Zlatka Salopek, voditeljica i urednica Smjernica za izračun cijena djela dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, i Selma Banich, članica platforme Za K.R.U.H., uz moderiranje članice SPID-a, dramaturginje Maje Sviben.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.