Objavljen prvi strukovni cjenik dramaturgije i izvedbenog pisanja

Priručnik služi kao preporuka za sve kulturne radnike i radnice koji obavljaju poslove dramaturgije i pisanja izvedbenih djela u području filma, televizije, radija, kazališta, plesne umjetnosti i videoigara.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Foto: Pixabay (ilustracija)
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) objavio je prvi strukovni cjenik u polju dramaturgije i izvedbenog pisanja. Riječ je o dokumentu nazvanom Priručnik o autorskim pravima, pravednim naknadama za rad i pravima radnika u području scenaristike, dramaturgije i pisanja izvedbenih djela koji, osim informacija o navedenim pravima, sadrži i opise poslova i mapirana područja borbe za poboljšanje uvjeta rada kojima se kao strukovna udruga SPID namjerava posvetiti i u budućnosti.

Priručnik služi kao preporuka za sve kulturne radnike i radnice koji obavljaju poslove dramaturgije i pisanja izvedbenih djela u području filma, televizije, radija, kazališta, plesne umjetnosti i videoigara. Izrada Priručnika motivirana je prvenstveno netransparentnošću ugovaranja honorara i nepostojanjem jasnih kriterija određivanja iznosa naknada za rad, zbog čega među piscima i dramaturzima vlada potplaćenost i nejednakost. Prije izrade Priručnika, SPID je proveo internu anketu među članovima udruge koja je pokazala da pisci izvedbenih djela i scenaristi nisu u poziciji da određuju uvjete svog rada, da često imaju nezadovoljavajuće uvjete rada i da među njima vlada izrazita financijska nejednakost kao posljedica nepostojanja regulacije u ovom polju. Jedna od autorica Priručnika i Biltenova suradnica Karla Crnčević pojašnjava u razgovoru za Novosti: “Ugovorom je rijetko ograničen broj prepravaka koji se traže, pogotovo u kontekstu radio i tv proizvodnje, radno vrijeme ne postoji, u slučaju terenskog rada dnevnice se ne isplaćuju itd. Za neke se stvari koje bi trebale biti normalne, poput putnih troškova i toplih obroka u slučaju terenskog rada, moraš boriti. To je iscrpljujuće i ponekad dovodi do toga da pristaješ na lošije uvjete rada samo kako bi radio, jer ako ti nećeš – ima tko hoće. Tu su i druge prakse koje su nepovoljne za radnice i radnike, poput početka rada na pojedinim projektima puno prije potpisivanja ugovora, ponekad prije završenog financijskog plana.“

U istraživanju i izradi Priručnika sudjelovale su članice SPID-a Karla Crnčević, Nina Gojić i Lucija Klarić koje će ga predstaviti na tribini u zagrebačkoj Kinoteci, 12. listopada u 18 sati. Gošće tribine će biti Zlatka Salopek, voditeljica i urednica Smjernica za izračun cijena djela dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, i Selma Banich, članica platforme Za K.R.U.H., uz moderiranje članice SPID-a, dramaturginje Maje Sviben.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.