Zukorlić najaktivniji bošnjački poslanik u skupštini Srbije

Slijede Tandir, pa Fehratović.
Zukorlić najaktivniji bošnjački poslanik u skupštini Srbije – Slijede Tandir, pa Fehratović_615c513edcc38.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Od formiranja novog saziva Skupštine Srbije, 28. oktobra prošle godine, devet bošnjačkih narodnih poslanika tokom sjednica narodne Skupštine R.Srbije govorilo je ukupno 416 puta, od čega su čak 273 obraćanja poslanika Stranke pravde i pomirenja.

Najaktivniji bošnjački poslanik po broju obraćanja je Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja sa 100 obraćanja, dok je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Mirsad Hodžić održao najmanje govora, svega osam.

Kada je riječ o aktivnostima poslaničkih klubova od početka rada novog saziva Parlamenta, najviše obraćanja imaju poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu djecu”, zatim slijede odvojeno, poslaničke grupe SPS-a, SPP-a i JS-a.

Po prvi put Bošnjaci imaju narodne poslanike koji su u samom vrhu aktivnosti. Tako su Zukorlić i Tandir drugi i treći po aktivnost od ukupno 250 poslanika.

Prema podacima Otvorenog parlamenta, akademik Muamer Zukorlić je najaktivniji bošnjački narodni poslanik. On se plenumu obratio ukupno 100 puta, 73 puta je govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu, 23 puta je replicirao, a postavio je i dva poslanička pitanja.

Njegov partijski kolega akademik Samir Tandir je na drugom mjestu, sa šest obraćanja manje. On je 46 puta diskutovao o aktima, 11 puta je odgovarao drugim članovima republičkog parlamenta, 16 puta je tražio obavještenja i objašnjenja i postavio je 13 pitanja.

I treći najaktivniji bošnjački narodni poslanik dolazi iz redova Stranke pravde i pomirenja. Dr. Jahja Fehratović je diskutovao 49 puta, od čega 30 puta po tačkama dnevnog reda.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je 44 puta, 9 puta o odlukama o kojima se raspravljalo, 11 puta po poslovniku, a replicirao je 16 puta.

Dr. Muamer Bačevac sa liste Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) obratio se također 44 puta, od kojih je 29 puta govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu.

Po prvi put Bošnjaci imaju i tri narodne poslanice. Samira Ćosović (SDPS) imala je 34 obraćanja, dr. Misala Pramenković (SPP) se 30 puta obratila plenumu, dok je Selma Kučević (SDA Sandžaka) govorila 13 puta.

Najmanje aktivan bošnjački narodni je Mirsad Hodžić (SDA Sandžaka) koji se do sada za riječ javio samo osam puta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.