Za jedinu nam domovinu i njene građane, zaboravimo lične interese!

Bez obzira na sve ukazane činjenice a mnogo ih je , nužno nam je iskreno i istinsko zajedničko djelovanje u borbi protiv domaćih neprijatelja.
ZA JEDINU NAM DOMOVINU I NJENE GRAĐANE, ZABORAVIMO LIČNE INTERESE!_615bb672317cc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Znam da su mediji i posebno televizija veoma moćno i uticajno informativno sredstvo za razno razne istine, obmane i laži i manipulaciju svojih čitalaca i gledaoca?

Po uzoru na Gebelsovu već doživljenu i preživljenu doktrinu, fabricirane laži sa prekrajanjem istine, mnogi naši mediji su se i zarazili istim ubitačnim sidromom zvani “ Gebelsova doktrina “.
Znam i svjedok sam upotrebe, bar na prostorima Hercegovine i Mostara, ubitačnim nacionalističkim pravopisima i jezicima, primjera radi “šagoljicom i gatalicom“!

Slušajući i gledajući imnoge informativne emisije, posebno razno-razne intervjue, forume i skupove po sistemu “Odgovorite ljudima“ ili Senadov Face to Face i dr. ne možemo se odati utisku, da često prizivaju svoje učesnike koji i nisu dorasli odgovarajućoj temi ili problematici.

Da li je cilj i svrha takvih emisija i medija da se samo nešto “otalja“ a koje poruke i kako će se javnost osjećati iza toga, manje im je važno nevodeći računa da se angažuju dobri i iskreni znalci naših sveukupnih društveno-političkih zbivanja?

Bezbroj je primjera za analizu svega navedenog, odvelo bi nas u široke i nepotrebne rasprave o tome “šta je starije, koka ili jaje“ i kraja ne bi bilo.

Međutim, samo bi se zadržao na posljednjim emisija Senada Hadžifejzovića, kojeg posebno cijenim i uvažavam, u njegovoj emisiji gdje je imao u dva navrata jednom goste gospodu Eleza i Mektića, naše parlamentarce, a u drugom slučaju sarajevsku trojku stranačku u vlasti, gospodu Konakovića, Fortu i Magazinovića iz stranaka tzv. opozicije probosanskih snaga.

Sadržaji i činjenice u razgovorima i postavljenim pitanjima akterima, jasno možemo ustanoviti i pitati se da li je gospodin Senad kao iskusni novinar i voditelj ovih emisija u svojstvu neprikoslovenog mentora i kreatora svih budućih izbornih zakona i promjena.

Osjećamo da bi on iskreno i znalački htio sve dobro saznati i oslušnuti njihova razmišljanja ko, šta i kako to sve ustrojiti i postići zadovoljavajuća riješenja, za dobrobit naše države i njenih građana.

Nastojao je Senad već ranije saznati i pojedine individualne ličnosti, kao pogodne osobe za naredne izbore, u cilju dobroga izbora i za naša nadanja u bolju budućnost.

Međutim, slušajući njegove goste i naše aktere u vlasti i parlamentarnim klupama, mogu se zaista konstatovati i neke njihove nadobudne ideje u trenutnoj vlasti u sarajevskom kantonu, kao da su oni jedini pokupili i prisvojili sva ovozemaljska znanja i potrebe za svoju vladavinu.

To što misle i rade na nivou svoga Kantona, ne znači da bi bilo veoma uspješno i za državni nivo iz razloga njihovog animoziteta i osjećaja da bi to mogli sve uraditi i bez većinskog dijela kod Bošnjaka.

Iako je gospodin Bakir Izetbegović u više navrata naglašavao da je i on i njegovi stranački kadrovi za “građanskiu opciju“ riješavanja ustavnog i izbornog statusa naše države u njenih Naroda, svi su ovi jarani i drugari ostali gluhi i nezainteresovani.

Sigurni smo svi zajedno da je Bakir i njegovi stranački kadrovi, kao i stranka SDA u mnogo čemu u dosadašnjem period činili velike greške i na taj način ukorijenili i veliki animozitet drugih stranačkih kolega prema sebi i svome djelovanju, što bi sada i činilo veliku prepreku za saradnju i dalje zajedničko djelovanje po pitanju Ustavnih promjena i izbornoga zakona.

Bilo kako bilo, mi mostarci smo to najbolje i neposrednije godinama osjećali i doživljavali takva koaliciona djelovanja i neprimjerne rabote tih aktera, ali nikada ne bi smetnuli sa uma veličinu i značaj doprinosa naših Bošnjaka u odbrani domovine od silnih neprijatelja u doba agresije, sa istoka i zapada, kao i njihovog rušilačkog djelovanja u kontinuitetu postdejtonskog djelovanja i života u našoj zajedničkoj domovini.

Imajući u vidu da je ipak Bakir čelnik ili prvi u Bošnjaka, nije prihvatljivo i prilično da se Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini izuzme ili eleminiše u bilo kakvom pogledu.
Uvijek je nužno i potrebno istima ukazivati na greške i nadati se njihovog ispravnog odnosa i ponašanja prema državi i njenim građanima, kao i mogućnosti nužne saradnje i zajedničkog djelovanja na svim reformama i uspješnom ustroju svih riješenja prema mjeri i našim željama.

Kada se realno i istinski analiziraju i mnogi drugi razno stranački kadrovi i njihva sva negativna djelovanja, može se zaključiti da grešnika ima i više i kod drugih.

Siguran sam da je Mostar i njegova sudbima sa svim njegovim mnogim elementima i sadržajima veoma karakterističan primjer mnogih loših poteza i negativnosti, čija bi nas analiza daleko odvela.
Evo samo primjera radi, uvijek ističem firmu Aluminij, kao planetrni primjer pljačke i kriminala, čemu su mnogi darovali i svoj neposredni doprinos i time postali jedna od karika tog kriminalnog lanca.

Tako je za vrije svoje vladavine SDP-a i njegovih kadrova, dok je premijer vlade Federacije bio Nermin Nikšić, kao borac “ za državu i čovjeka “ lažno se deklarisao, činili su i najveće zlo.
Poznata je činjenica da je u dogovoru sa najvećim kriminalcem Mijom Brajkovićem i njegovim saradnicima, otjerao sve radnike srpske nacionalnosti bez i jedne dionice, bez obeštećenja ili nekih upravljačkih prava u djelovanju kao potencijalni dioničari.

Slučaj veoma poznat našoj javnosti, ali se zataškava i drug Nermin Nikšić se stavlja na čelo kolone ovih naprednih i patriotskih probosanskih snaga, a sav jad i bijeda, otrovne žaoke se upućuju prema Bakiru i njegovoj stranci.

Isto tako i ovaj akter emisije kod Senada, drug Saša Magazinović, istina kao veoma agilni parlamentarac, ali nikada, baš nikada kao pripadnik srpskoga roda nije digao svoj glas u starnci kojoj pripada i prema svome šefu Nikšiću, koji je učinio takav neprimjeran i gnusan potez u diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti.

Bez obzira na sve ukazane činjenice a mnogo ih je , nužno nam je iskreno i istinsko zajedničko djelovanje u borbi protiv domaćih neprijatelja, koje namjerno bez gusala i orgulja nisam niti spomenuo ovom prilikom, kao i njihovih vanjskih naših susjeda i komšija, sa istoka i zapada, koji sun as u prošlosti zajednički i napadali, ali niti danas miruju u nasrtajima na naš suverenitet i integritet.

U zadnjem svome nastupu u Brčkom veoma je to lijepo istakao i Fahrudin Radončić, bez obzira na sve različitosti, neka interes države i Naroda bude visoko na prvom mjestu.

Saslušao sam, da upit Senadov ovoj trojci u emisiji, šta misle o ovakvome stavu gospodina Radončića, mišljenja su bila nečujna ili možda neprihvatljiva, ali ostavimo sve to našoj budućnosti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.