Šteta je što smo dopustili zatvaranje školskih kuhinja

Problem je što u sistemu u kojem se sve izokrenulo čak i roditelji, želeći da djeca naprasno odrastu, prave prvu, čak i najopasniju grešku.
Dr. Bihorac: Šteta je što smo dopustili zatvaranje školskih kuhinja_615ba88285636.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Davno su ukinute školske kuhinje u Novom Pazaru. Nisu mogle ni opstati jer se i broj djece smanjivao što je bila i odluka roditelja, a hrana je bila kontrolisana, ispravna i raznolika.

–Šteta je što smo to dopustili. Zato što im damo novac oni sami raspolažu s njim i odlučuju šta će da kupe od prvog razreda. Oni će u prvom, drugom, trećem razredu kupovati kiflu i vodu, u četvrtom će preći na grickalice, i onda ide peti razred i onda vidite koliki je to rizik, kaže dr. Selma Bihorac, ZZJZNP.

A rizik je jer se djeci davao novac za užinu koja će ga koristiti prvo za cigarete na komad, pa na nargile, i što je strašnije od svega na mogućnost uzimanja droga.

–Ako roditelji nisu toga svjesni onda su u velikom problemu. Svjesno im stavljamo toliku odgovornost da sutra ukoliko neke rizične grupe povuku dijete koje možda ne bi krenulo tim putem da nije imalo novac, jer oni neće uvući nekog ko nema kod sebe neki novac.

Problem je što u sistemu u kojem se sve izokrenulo čak i roditelji, želeći da djeca naprasno odrastu, prave prvu, čak i najopasniju grešku.

-Pravimo više neku djecu koja su kao poluinvalidi. Oni prosto nisu sposobni da se brinu o sebi niti razmišljaju o tome. Nek za početak bude jedna škola, neka jedna uradi pilot projekat a prije toga iradimo ispitivanje. Za vrijeme školskog odmora svašta se dešava. Djeca izlaze van školskog objekta i zar to nije jedan veliki rizik za tu djecu. Ako vi sve obezbijedite djeci u školi, ako ono nema potrebu da izađe, ubog čega ta vrata ne bi mogla da budu zatvorena.

I neka svi rade, kaže, svoj posao, roditelji, škola, školski policajci, pa će uz veći nadzor biti i uspjeha.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.