Puč u IZ organizovali su oni koji su bili najzadovoljniji a željeli su još

Dr Rešad ef. Plojović, potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji, podsjeća da je "Zilkić bio glavni imam, alfa i omega u Tutinu".
Plojović: Puč u IZ organizovali su oni koji su bili najzadovoljniji a željeli su još_615c512d46f13.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Četvrtog oktobra prije 14 godina odbranjena je Islamska zajednica. A puč su pokrenuli takozvani „nezadovoljni imami“.

– Iz prostog razloga što su bili nezadovoljni oni koji su trebali biti najzadovoljniji. Puč su predvodili oni koji su imali argumenata i među imamima trebali biti, i jesu, najzadovoljniji. Adem Zilkić, Mustafa Makić, Nadir Dacić, Hasib Suljević i drugi imali su neke imali su neke izuzetno visoke privilegije unutar Islamske zajednice, kaže dr. Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Podsjeća, Zilkić je bio glavni imam, alfa i omega u Tutinu.

–Vedrio i oblačio, postavljao na imamske službe koga je on želio sa ili bez završene Medrese. Islamska zajednica se s njim u prilično situacija suočavala, s njegovim odlukama imala problema. Nadir Dacić obavljao funkciju glavnog imama. Mustafa Makić, poznate su njegove izjave na prostoru Sjenice, čovjek je umro i ne želim ništa govoriti o njemu. Suljević, neka vrsta suverena u IZ na koga se nijedna odluka nije odnosila i mogao je raditi šta hoće. I ti nezadovoljni imami ili prezadovoljni imami bili su nezadovoljni svojim stanjem pa su poželjeli uraditi više od toga.

A zapravo, uz pomoć političkih struktura htjeli su preuzeti Islamsku zajednicu i dati je, kaže, političkim, prije svega lokalnim čelnicima na čelu s Ugljaninom, ali i državnim i stranim faktorima koji su u pokušaju puča vidjeli različite prilike. Iako su posljedice postojanja paralelizma u Islamskoj zajednici teške, dugoročno gledano odbrana Islamske zajednice bila je jedini način za njenim očuvanjem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.