Puč u IZ organizovali su oni koji su bili najzadovoljniji a željeli su još

Dr Rešad ef. Plojović, potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji, podsjeća da je "Zilkić bio glavni imam, alfa i omega u Tutinu".
Plojović: Puč u IZ organizovali su oni koji su bili najzadovoljniji a željeli su još_615c512d46f13.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Četvrtog oktobra prije 14 godina odbranjena je Islamska zajednica. A puč su pokrenuli takozvani „nezadovoljni imami“.

– Iz prostog razloga što su bili nezadovoljni oni koji su trebali biti najzadovoljniji. Puč su predvodili oni koji su imali argumenata i među imamima trebali biti, i jesu, najzadovoljniji. Adem Zilkić, Mustafa Makić, Nadir Dacić, Hasib Suljević i drugi imali su neke imali su neke izuzetno visoke privilegije unutar Islamske zajednice, kaže dr. Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Podsjeća, Zilkić je bio glavni imam, alfa i omega u Tutinu.

–Vedrio i oblačio, postavljao na imamske službe koga je on želio sa ili bez završene Medrese. Islamska zajednica se s njim u prilično situacija suočavala, s njegovim odlukama imala problema. Nadir Dacić obavljao funkciju glavnog imama. Mustafa Makić, poznate su njegove izjave na prostoru Sjenice, čovjek je umro i ne želim ništa govoriti o njemu. Suljević, neka vrsta suverena u IZ na koga se nijedna odluka nije odnosila i mogao je raditi šta hoće. I ti nezadovoljni imami ili prezadovoljni imami bili su nezadovoljni svojim stanjem pa su poželjeli uraditi više od toga.

A zapravo, uz pomoć političkih struktura htjeli su preuzeti Islamsku zajednicu i dati je, kaže, političkim, prije svega lokalnim čelnicima na čelu s Ugljaninom, ali i državnim i stranim faktorima koji su u pokušaju puča vidjeli različite prilike. Iako su posljedice postojanja paralelizma u Islamskoj zajednici teške, dugoročno gledano odbrana Islamske zajednice bila je jedini način za njenim očuvanjem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.