Grad Novi Pazar ima stručnjake, ali se o strategijama odlučuje u restoranima

Promjene, poručuje Zećirović, treba živjeti jednu po jednu da bi svaki građanin primijetio da se stanje razlikuje od prije nekoliko godina. Ali, na bolje.
Zećirović: Grad Novi Pazar ima stručnjake, ali se o strategijama odlučuje u restoranima_615ba87bd9f1b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Grad Novi Pazar nema strategiju održivog razvoja od 2012. godine. 2017. Pokrenuta je Inicijativa za i tek sad se pristupilo predstavljanju modela iz svih najvažnijih aspekata za funkcionisanje ovog društva za narednih deset godina. Međutim, oni koji se, kako kažu, u to razumiju su pesimistični.

– Odluke o svim ti stvarima donose se negdje drugo. Te adrese nisu više u lokalnoj samoupravi. Izmještene su u neke lokale, kafe, kafečajnice, neke restorane. Tamo se dešava sva strategija ovog Grada. Da li će biti održiva ili ne, vidjet ćemo, kaže Edin Zećirović predsjednik Odborničke grupe SPP u Skupštini N. Pazara.

Dosadašnje predstavljanje strategija iz pojedinih oblasti pokazalo je da ovaj Grad ima svoje stručnjake.

– Zaista mi imponuje da ovaj Grad još ima takve potencijale. Da bismo proveli bilo kakvu strategiju makar deset posto trebamo početi vjerovati da je ostvariva. Moramo vjerovati da imamo ljudske potencijale koji će strategiju provesti u djelo. Ja vjerujem u okviru ovih iskustava da u našim institucijama imamo kadrova koji imaju snage da se nose s problemima.

Nažalost, zakazalo je u izvršnim politikama koje se bave potpuno drugim stvarima, zanemarujući stvarne probleme i planove.

– Ovo je život neodrživog življenja. Tek treba da krenemo ka fazi održivog življena pa onda fazi održivog razvoja.

Također, u nekoliko modula spominju se mjesne zajednice. Samo legitimitet su izgubile već više od pet godina jer im je istekao mandat.

– Nikad niko nije izvršio njihovu ponovnu obnovu u smislu provođenja izbora na nivou tih lokalnih zajednica da bi se uspostavile kako treba. U ovom gradu više se ne odlučuje na nivou lokalne samouprave već na nekim drugim mjestima.

Promjene, poručuje Zećirović, treba živjeti jednu po jednu da bi svaki građanin primijetio da se stanje razlikuje od prije nekoliko godina. Ali, na bolje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.