Digitalni ključevi automobila uskoro dostupni

Očekuje se da će se ova nova digitalna funkcija pojaviti u Koreji do kraja ove godine.
Samsung-digital-car-key
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naši pametni telefoni mogu učiniti gotovo sve. U slučaju Samsung Galaxy -a, uskoro mogu zameniti fizički ključ od automobila. Novi sistem je zasnovan na NFC i UWB tehnologijama za prenos pristupnih kodova.

Digitalni ključ

Prvi put je najavljen u januaru na Samsung-ovom događaju Galaxy S21. Hyundai je u četvrtak otkrio da će njegov nadolazeći model GV60 biti prvi koji će raditi sa novim modelom digitalnog ključa proizvođača telefona – barem za vlasnike GV60 koji žive u Koreji.
Digitalni ključ koristi NFC i ultra širokopojasne (UWB) tehnologije kako bi vozačima odobrio pasivan pristup svojim vozilima. Sve dok je vaš Galaxy telefon kod vas, vozilo će se automatski otvarati kada mu se približite. Ključ se takođe može podeliti sa “porodicom i prijateljima”. Mada će morati da se koriste određeni modeli telefona kao što su Galaxy S21+ ili Note20 Ultra ili Z Fold 2 ili 3 da bi sistem funkcionisao. Sistem je dizajniran da radi i na Android-u verziji 12 i novijim verzijama, pod pretpostavkom da telefon poseduje UWB čip, mada bi trebao da radi i preko NFC tehnologije.

Zajednička saradnja dve kompanije

Hyundai promoviše Samsung-ov ugrađeni Secure Element (eSE) u smislu zaštite podataka. Sistem prenosa zasnovan na UWB-u tehnologiji i veoma je otporan na presretanje, kloniranje ili ometanje. Očekuje se da će se ova nova digitalna funkcija pojaviti u Koreji do kraja ove godine.

Google je takođe u maju objavio da planira da počne da nudi sopstveni sistem digitalnih ključeva. Drugačiji od onoga što je Samsung razvio na svojim modelima za sada.

Apple je takođe sarađivao sa BMV-om na digitalnom ključu automobila za vozila luksuznih proizvođača automobila. Izlaskom iOS 15 ovog meseca, Apple je rekao da proširuje podršku za upotrebu digitalnih ključeva za automobile, kao i ključeva za kuće i hotele, putem svoje aplikacije Wallet app.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.