Neuralink i sumrak čovečanstva

Neuralink čipovi bi, ako ikada postanu deo stvarnosti, mogli da doprinesu usponu veštačke inteligencije.
roboti
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Max Hodak, jedan od suosnivača kompanije Neuralink, ima mračna predskazanja kada je sudbina čovečanstva u pitanju. Njegova očekivanja se ne razlikuju od mnogih drugih, budući da predviđa ustanak robota koji će čoveka obrisati s lica Zemlje.

Ključna stvar oko koje se vrti Hodakova prognoza jeste pretpostavka da AI neće pratiti političke i ekonomske modele na kojima se temelji društvo koje sada poznajemo. Tako dosadašnji sistemi vrednosti u budućnosti možda više neće biti važni. Teorije su nastale nakon što je u maju napustio Neuralink startap, koji je osnovao zajedno s Elonom Muskom.

I Neuralink čipovi bi, ako ikada postanu deo stvarnosti, mogli da doprinesu usponu veštačke inteligencije. O čipovima se intenzivnije govori od sredine 2019. godine, budući da su u to vreme pristigli rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, kompanija je tada objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže sa kompjuterima. Tehnologija bi na prvom mestu, tvrde kreatori, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Musk je u avgustu 2020. objavio novi dizajn za Neuralink čip, koji je dobio ime ‘Link’, te je moglo da se vidi da je u pitanju uređaj veličine novčića, dizajnirana da se ugradi u mozak i stimuliše neurone. Još se tada pričalo o tome da bi ovaj čip mogao da se koristi i za „dozivanje“ Tesla vozila uz pomoć misli, te igranje video igara bez potrebe za džojstikom. Oni koji sebe budu obogatili ovim dodatkom moći će da, baš kao u naučno-fantastičnim serijama, snimaju i puštaju sećanja, pa bi reč „uspomena“ tako mogla da dobije potpuno novo značenje. Na kraju bi ta sećanja mogla da se otpreme u nekog robota, što bi bio prvi korak ka besmrtnosti.

Hodak je u svom oproštajnom tvitu između ostalog rekao da i dalje podržava Neuralink, ali najnoviji komentari o propasti sveta teraju na razmišljanje – možda je baš čip koji zamućuje liniju između ljudskog mozga i kompjutera bio povod za sumračne vizije o usponu mašina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.