Zašto se supružnici toliko ljute jedni na druge?

Mi ne možemo sve vidjeti ili sve znati. Čak iako iako nam se čini, nije tako.
B_-iFxTUcAADm1b-768x397
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Može li nas soko naučiti zašto se ljutimo na one koje volimo? Da li ste ikada vidjeli arapske trenere  kako svojim sokolovima stavljaju na glavu crne kapuljače? Soko ne može ništa vidjeti. Roditelji i djeca koji ovo vide mogu osjetiti bojazan za sokola. Zašto? Zato što pomisle- “Da neko stavi crnu kapuljaču na moju glavu, poludio bih!”

Ali vidite, sokolovi nemaju maštu. Oni neće preokrenuti tamu (nešto malo) u katastrofu i ‘poludjeti’ zbog toga jer nemaju izraženu maštu poput ljudi. Sokolovi se, kada se im se stavi kapuljača, samo smire.

Kada pokušamo da shvatimo zašto jedini druge toliko ljutimo, trebali bismo sebi reći sljedeće: “Moj mozak me uvijek laže”.

Šta mislim pod tim? Brza lekcija iz nauke: postoji toliko informacija na koje smo usredotočeni iz sata u sat, ako bismo ih sve procesuirali, tačno i temeljito, poludjeli bismo! Da bi održao duševno zdravlje, naš mozak briše i izobličava. To je korisno većinu vremena, ali također nam uzrokuje probleme kada mislimo da imamo sve informacije.

Vi niste Allah: vi niste El Besir- Svevideći. I vi niste El-Alim- Sveznajući.

Vi i ja smo samo ljudska bića. Mi ne možemo sve vidjeti ili sve znati. Čak iako iako nam se čini, nije tako.

Podsjetite se na sljedeće trikove uma kada sljedeći put budete ljuti (ili se neko na vas naljuti):

Mozak obraća pažnju jedino kada je nešto ‘pogrešno’

Mozak pokušava da bude efikasan time što vas ne gnjavi kada se dobre stvari dešavaju (što je cijelo vrijeme). Na primjer, ako je temperatura koja vas okružuje ugodna, zašto bi vam mozak na to skretao pažnju? Vaš mozak će vas obavijestiti o temperaturi ako je veoma hladno ili pretjerano vruće. Vaša sigurnost može biti u opasnosti. U suprotnom, vaš mozak misli- ostani miran i nastavi dalje.

Da biste neutralisali fokusiranje mozga da samo reaguje kada se nešto pogrešno dogodi, trenirajte svoje misli da se često fokusiraju na blagodati, ono što je ispravno, kroz šukr- zahvalnost Allahu. Budite zahvalniji, što češće, svakodnevno.

Kako fokusiranje na samo ono što je ‘pogrešno’ može dovesti do netačne ljutnje:

Ako vaš supružnik uradi 100 dobrih stvari za vas, vaš mozak to ne vidi, on jedino obrati pažnju kada nešto nije u redu; kada je nešto ‘negativno’. Dakle, kada dođe vrijeme da nešto bude ‘isključeno’, podsjetite se da o sada samo primjećujete jer mozak ne vidi pozitivne stvari, on se jedino budi na negativne. I proučite sljedeći ajet:

A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao. (en-Nisa, 19)

Popunjavanje praznina

Mozak ne voli prazne prostore, on izmišlja priče da popuni informacije.

Razmislite o tome koliko puta niste primili poziv od nekoga, čak iako ste to očekivali. Tako mozak popuni praznine: Vaš prijatelj vas nije nazvao jer, to sebi govorite, je možda ljut na vas.

Ali, razmotrite više opcija. Možda vas prijatelj nije nazvao jer je zaspao ili možda zbog toga što mu je prazna baterija ili zbog toga što nije znao da očekujete poziv.

Čuvajte se priča koje vaš mozak izmišlja kako bi popunio praznine.

Kako maštanje može podstaći ljutnju:

Ne možete isključiti svoju maštu, ali se možete umjesto da se fokusirate na JEDNU situaciju u kojoj su nečije namjere bile loše prema vama, da se fokusirate na PET drugih potencijalnih scenarija u kojima su namjere bile prijatne.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.