Plan razvoja zdravstva za narednih deset godina

U fokus je, kaže Zećirović, stavljen razvoj KBC, za kojeg se smatra da bi trebao biti iznad svih prioriteta kad je u pitanju zdravstvo u Novom Pazaru.
ZZJZNP: Plan razvoja zdravstva za narednih deset godina_6157b3eebc7f4.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar iznijeli su kako bi zdravstveni sistem trebalo da izgleda kroz narednih deset godina.

Taj model se sastoji u tome da smo željeli da za deset godina naše zdravstvo izgleda daleko bolje u smislu da povećamo kapacitete kroz povećanje broja zaposlenih, opreme, s jedne strane. S druge, da izjednačimo zdravstvo u privatnom vlasništvu i u državnim ustanovama, te podignemo zdravstvenu prosvijećenost stanovništva, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Raduje, istaknuto je, što se u planovima kako bi trebalo izgledati zdravstvo u narednih deset godina čulo mnogo korisnih informacija i planova.

– Ono što meni lično imponuje da njih nisu iznosili ljudi koji su potrošili svoj kredibilitet u ovom društvu već oni koji direktno rade u zdravstvenom sistemu. Vidi se kroz njihov nastup i planove da itekako dobro sagledavaju sve potrebe našeg društva kada je u pitanju zdravstveni sistem. Jedno je gledište njih koji rade u zdravstvenom sistemu, drugo je nas koji se s jedne strane bavimo politikom i pokušavamo kroz taj politički sistem uređenja lokalne samouprave da poredamo na jedna drugačiji način i treći pristup je građanima.

Pokušali smo da uzmemo sve ove tri stvari u obzir, ističe Edin Zećirović, SPP.

Prvi put se, prema njegovim riječima, desilo da je neko iz izvršne vlasti učestvovao u javnoj raspravi.

– Dr. Fevzija Murić je kao neko ko je zadužen ispred Gradskog vijeća bio prisutan i djelimično učestvovao u javnoj raspravi. Nadam se da će i u narednom periodu predstavnici izvršne vlasti praktikovati jedan takav pristup.

U fokus je, kaže Zećirović, stavljen razvoj KBC, za kojeg se smatra da bi trebao biti iznad svih prioriteta kad je u pitanju zdravstvo u Novom Pazaru, razvoj kadrova, premiještanje velikog broja ingerencija i od Novog Pazara stvaranje jednog regionalnog centra što mu, kaže, i priliči. Želja je sa svim modulima zaokružiti priču jedne prekogranične EU regije Sandžak koja bi imala kapaciteta da bude servis i građanima i regionu kada je u pitanju ne samo zdravstvo već i svi drugi aspekti života.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.