Postignut sporazum za sjever Kosova

Srbi uklanjaju barikade, ROSU se povlači.
w_57188078
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Specijalne kosovske policijske snage će istovremeno sa srpskim barikadama početi povlačenje sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije potvrdio je da je u Briselu, nakon dva dana pregovora, “postignut dogovor o deesakalciji i putu naprijed”.

“Zahvaljujem se Besniku Beslimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se, a za dobrobit naroda”, poručio je Lajačak na Twitter profilu.

Lajčak je prenio i fotografiju dogovora koji se sastoji od tri tačke, prenosi Tanjug.

Prvom tačkom dogovoreno je da će specijalne kosovske policijske snage istovremeno sa srpskim barikadama početi povlačenje sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8:00 sati ujutro, što bi trebalo da se završi najkasnije do 16:00 sati istog dana.

KFOR će svoje trupe rasporediti na administrativnim prijelazima prije povlačenja specijalnih jedinica i barikada i tu ostati naredne dvije sedmice.

Režim naljepnica za registarske tablice

Dogovoreno je i da od 4. oktobra od 8:00 sati ujutro početi da se primjenjuje režim naljepnica za registarske tablice, kao privremena mjera dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Kao treća tačka dogovora, previđeno je formiranje Radne grupe, koju će činiti predstavnici EU-a, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rešenju za registarske tablice, a po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak Grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest mjeseci na sastanku dijaloga Kosova i Srbije na viskom političkom nivou.

Vučić: Došli smo do kompromisa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopćila, kompromisni prijedlog za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.