Kad veštačka koža menja boje

Nova veštačka koža iz Južne Koreje olakšava ovaj proces, budući da ćelije s tečnim kristalima menjaju boju kako se menja temperatura.
kameleon-1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tim eksperata iz Južne Koreje razvio je novi tip veštačke kože koja menja boje s promenama temperature. Ovo je prvi projekat koji omogućava da neka materija samostalno menja boje, što bi moglo da promeni odeću budućnosti.

Zahvaljujući novoj koži nastao je i robot-kameleon, koji boju menja u odnosu na okruženje. Pravi kameleoni boju menjaju uz pomoć mišića, a tako što šire i skupljaju sićušne kristale na koži. Radi se o veštini koju je vrlo teško simulirati uz pomoć tehnologije, a jedan bot je to već pokušao 2016. godine.

Nova veštačka koža iz Južne Koreje olakšava ovaj proces, budući da ćelije s tečnim kristalima menjaju boju kako se menja temperatura. Tako je ova elektronska koža prvi proizvod koji menja boju zbog uticaja sredine, pa bi u budućnosti mogao da promeni i odeću koju nosimo. Zamislite džemper koji menja boje kako se menja temperatura, ili pantalone koje nisu iste u zatvorenom i otvorenom prostoru. Budućnost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.