Kad veštačka koža menja boje

Nova veštačka koža iz Južne Koreje olakšava ovaj proces, budući da ćelije s tečnim kristalima menjaju boju kako se menja temperatura.
kameleon-1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Tim eksperata iz Južne Koreje razvio je novi tip veštačke kože koja menja boje s promenama temperature. Ovo je prvi projekat koji omogućava da neka materija samostalno menja boje, što bi moglo da promeni odeću budućnosti.

Zahvaljujući novoj koži nastao je i robot-kameleon, koji boju menja u odnosu na okruženje. Pravi kameleoni boju menjaju uz pomoć mišića, a tako što šire i skupljaju sićušne kristale na koži. Radi se o veštini koju je vrlo teško simulirati uz pomoć tehnologije, a jedan bot je to već pokušao 2016. godine.

Nova veštačka koža iz Južne Koreje olakšava ovaj proces, budući da ćelije s tečnim kristalima menjaju boju kako se menja temperatura. Tako je ova elektronska koža prvi proizvod koji menja boju zbog uticaja sredine, pa bi u budućnosti mogao da promeni i odeću koju nosimo. Zamislite džemper koji menja boje kako se menja temperatura, ili pantalone koje nisu iste u zatvorenom i otvorenom prostoru. Budućnost.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.