Uvođenjem recipročnih mjera o registarskim tablicama sredstvo je pravde, a ne osvete

Ovo je, ističe Redžepi, nešto što je trebalo sprovesti odavno i propust je prethodnih vlada.
Redžepi: Uvođenjem recipročnih mjera o registarskim tablicama sredstvo je pravde, a ne osvete_6155b9b5b0757.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Uvođenjem recipročnih mjera o registarskim tablicama sredstvo je pravde a ne osvete. To je, kaže potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi, dogovoreno i Briselskim sporazumom. Očekuje da i Evropska unija preuzme korake.

Odluka Vlade Kosova za uvođenjem recipročnih mjera o registarskim tablicama vozila sredstvo je pravde a ne osvete prema nekome.

– U onolikoj mjeri u kojoj su naši građani bili poštovani ispred Republike Srbije u tolikoj mjeri će i drugi građani biti ispoštovani u našoj zemlji zato što smatramo da moramo biti ravnopravni, uspostaviti normalizaciju odnosa, dijalog ali uvijek zasnovan na ravnopravnoj osnovi uz poštovanje i uvažavanje svih naroda koji žive ovdje. To je jednostavno i Briselski sporazum kojeg su obje strane potpisale i koji treba da se implementira na našoj teritoriji.

Kao članica Savjeta sigurnosti Vlade Kosova upoznata je sa situacijom na terenu poručuje da nema potrebe za pričama, huškanjima sa strane, o navodnom protjerivanju i ubijanju Srba na sjeveru Kosova.

– Nema potrebe da se plaše naši građani. Stanovnici Srpske nacionalne zajednice su podsjednako građani Kosova. Više od deset hiljada vozila prošlo je u našoj državi bez ikakvog problema. Imamo podatke od strane naše policije. U ovom momentu nema nikakvih tenzija. Naravno da ima barikada od strane lokalnog srpskog osoblja, imamo informacije da je njima prijećeno jer sus vi zaposleni u javnim institucijama u paralelnom sistemu Republike Srbije na prostorima Republike Kosovo i svakako da svoje radno vrijeme moraju potrošiti na tim barikadama u trajanju od šest do osam sati.

Ovo je, ističe, nešto što je trebalo sprovesti odavno i propust je prethodnih vlada.

– Mi smo sada ovo uzeli kao prioritet. Prije svega je potrebno smiriti tenzije, nema potrebe za bilo kakav konflikt da se naruši život bilo kojem građaninu i ne bi trebalo s obje strane da budu intenzivni pritisci na oba naroda. Smatram da će sad Evropska unija preuzeti svoje korake, razgovarati s obje strane i Kosova i Srbije i tenzije će se stišati.

Zakon o pitanju reciprociteta poručuje Redžepi, Vlada Kosova, mora provesti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.