SPP: Razvijeno i bogato Rožaje najbolji je garant suživota

"Za multikulturalnost, međuvjerski sklad i suživot ne mora niko da brine, niti o privrženosti Rožaja Sandžaku i Crnoj Gori", poručio je predsjednik OO SPP Rožaje, Mehmed Kalač.
SPP čestita Dan opštine – Razvijeno i bogato Rožaje najbolji je garant suživota_6155b9bc1f19f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naša čestitka voljenom gradu se ne uklapa u standardizovan kliše o Rožajama kao primjeru multietničnosti, međuvjerskog sklada i tolerancije iz prostog razloga što se te stvari ovde ne ističu, već podrazumjevaju vjekovima unazad.

Naša čestitka voljenom gradu se ne bazira ni na Rožajama kao primjeru privrženosti državi Crnoj Gori, njenom građanskom konceptu i suverenosti jer smo te ispite položili kada je bilo najteže i najbitnije, i to sa ocjenom 10.

Naša čestitka voljenom gradu je moj i naš apel, molba i želja da se konačno posvetimo sebi, izazovima i iskušenjima kojima smo izloženi decenijama unazad a koji prijete da nam oduzmu najvredniji i najproduktivniji dio nas – našu mladost, samim tim i našu budućnost.

Nikakvi isprazni govori, lijepe riječi niti evidentiranje krivice za izuzetno teško stanje u kojem se nalazimo kao zajednica neće zadržati našu mladost da ostane ovdje i da na svom kućnom pragu gradi ambijent u kojem će zasnivati porodice, profesionalno se angažovati i iskazati urođeni talenat i sposobnost koji krase naše sugrađane.

Rožajama je kao nikada do sada potreban maksimalni angažman mladih ljudi, koji nose ideal prosperiteta i uspjeha, a obaveza da im se omoguće takvi uslovi je prije svega na nama, političkim predstavnicima ali i cjelokupnoj intelektualnoj i naučnoj javnosti, svak iz svog ugla i domena djelovanja.

Rožajke i Rožajci zaslužuju da im se vrati ekonomski prosperitet jer su naši prethodnici jasno dokazali da mnoge grane industrije sasvim uspješno mogu poslovati kod nas.

Zaslužuju izgradnju i nadogradnju osnovnih društvenih vrijednosti poput izgradnje opšte bolnice u Rožajama, gradskog parka, završetak projekta ski-centra Hajla, formiranje biznis zone, modernizaciju gradskog stadiona i centra za kulturu, rješavanju problema odlaganja smeća i divljih deponija.

Naša čestitka voljenom gradu podrazumjeva angažovanost i privrženost borbi za opstanak i prosperitet svake osobe i zajednice u cjelini jer samo takvo Rožaje može biti ponos Sandžaku i Crnoj Gori u cjelini. Rožaje jeste personifikacija nezavisne i suverene Crne Gore u metafizičkom značenju, ali je ekonomski i infrastrukturno jako daleko od moderne Crne Gore, a poprilično kasni i za ostatkom gradova u državi.

Naša opština od nas očekuje maksimalnu posvećenost u borbi za svakog čovjeka. U toj borbi ne smije biti protivnika, a poraženi smo svi kada vidimo da roditelji staraju sami dok su djeca razasuta po svijetu.

Naša ljudska, lokal patriotska obaveza je da doprinesemo, svako iz svog ugla, da popravimo ambijent, da pružimo nadu i šansu mladima da ostanu ovdje.

Za multikulturalnost, međuvjerski sklad i suživot ne mora niko da brine, niti o privrženosti Rožaja Sandžaku i Crnoj Gori. Razvijeno i bogato Rožaje najbolji je garant suživota i nezavisnosti Crne Gore.

Svim Rožajkama i Rožajcima, onima koji žive ovdje ali i onima u dijaspori, koji Rožaje nose u srcu čestitam 30. septembar – Dan opštine.

Mehmed Kalač

Predsjednik OO SPP Rožaje

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.