Neprihvatljivo da Bošnjaci u Crnoj Gori budu ovako marginalizovani

Pozitivno je, rekao je Zukorlić, što Stranka pravde i pomirenja “vrtoglavo jača u Crnoj Gori”.
Zukorlić: Neprihvatljivo da Bošnjaci u Crnoj Gori budu ovako marginalizovani_61559c0d9aada.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić je gostujući na Sandžak TV kazao da GP URA, na čelu sa Dritanom Abazovićem, nije pošteno postupila proteklih godinu dana nakon preuzimanja vlasti. Nije postupila onako kako je dogovoreno sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori.

On je kazao da je SPP donijela 41. poslanika i da vlast ne bi uspjela da se promijeni da nije bilo njih.

– To znači da je zasluživala da učestvuje u toj vlasti u mnogo višoj količini nego što je pozicija direktora za Upravu sa iseljenicima – dijasporom. To je omalovažavajuće, neprihvatljivo i nepošteno prema SPP. Stranka pravde i pomirenja nije bila samo formalni koalicioni partner, već je bila presudno važna u promjeni vlasti, rekao je Zukorlić.

Gore od toga je, kazao je, cjelokupni odnos prema Bošnjacima.

– Imamo oscilacije iz krajnosti u krajnost. U prošloj vlasti smo imali šest ministara Bošnjaka. Na terenu je situacija bila katastrofalna, rijeke Bošnjaka su bježale iz Crne Gore prema zapadu od siromaštva, nezaposlenosti. Mi smo tada kritikovali taj fenomen, a sada je još gore. Nema nijednog Bošnjaka u vlasti”, rekao je Zukorlić.

Dodao je da je to “poruka Bošnjacima, jer su u aktuelnoj vladi potpuno marginalizovani i da je to neprihvatljivo”.

Osvrnuo se na politički stav SPP u Crnoj Gori uoči izbora 2020. godine.

– SPP jeste sestrinska stranka SPP Srbiji. To su moji prijatelji koji se uvijek konsultuju iako im nikada ne namjećem stavove. Čak smo i tada imali različite stavove o političkom diskursu SPP u Crnoj Gori. Oni su smatrali da treba da im bude prioritet smjena bivše vlasti. Ja sam smatrao da ključne tačke treba da budu teme svog naroda, bošnjačkog naroda, a da se prema drugim tačkama opredjeljuje prema svom interesu. Čak sam im sugerisao da ne budu toliko grlati da im je najbitnija smjena Mila Đukanovića, iako su bile realne zamjerke prema tom režimu. Sada se ispostavilo da sam bio u pravu, da su iskorišćeni za obračun sa Đukanovićem, a da sada po liniji nekorektnosti Dritana Abazovića s jedne, a nacionalističkih stranaka koje su u vlasti s druge strane, imamo stanje da su u aktuelnoj Vladi Bošnjaci potpuno marginalizovani i to je neprihvatljivo”, kazao je Zukorlić.

Pozitivno je, rekao je, što Stranka pravde i pomirenja “vrtoglavo jača u Crnoj Gori”.

– Značajan broj uglednih ljudi pristupio je SPP-u, poput Adnana Muhovića i drugih iz Bošnjačke stranke koji javno prelaze i dovode veliki broj članova, odbornika i aktivista.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.