Dogovoreno raspoređivanje KFOR-a na Jarinju i Brnjaku

Iako su bili u istoj zgradi u sredu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali
Screenshot 2021-09-30 at 15.42.20
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Beograd i Priština postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, objavio je u četvrtak (30. septembra) na Tviteru evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka napred je upravo postignut”, objavio je Lajčak uz fotografiju dokumenta na kojem su tri tačke koje je dan ranije najavio i glavni pregovarač za Kosovo Bekim Bisljimi.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bisljimiju na spremnosti za dogovor.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je “toplo pozdravila” postignut dogovor između Beograda i Prištine.

“Ovo je veoma pozitivan razvoj događaja nakon mojih sastanaka sa predsednikom (Srbije) Aleksandrom Vučićem i premijerom (Kosova) Aljbinom Kurtijem. To je dobro za ceo region. Sada se dijalog mora nastaviti”, objavila je Von der Leyen na Twitteru.

Postizanje dogovora je pozdravio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

“Kosovo i Srbija bi sada trebale da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi postigli brz napredak u normalizaciji odnosa”, poručio je Borrell.

Šta je dogovoreno?

Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ċe se povuči simultano sa povlačenjem blokada.

Ovaj proces ċe početi u subotu, 2. oktobra u osam sati ujutro i trajaće najkasnije do 16 sati istog dana. Pre “simultanog povlačenja” trupe KFOR-a ċe se rasporediti na ovim graničnim prelazima i ostaċe na tim pozicijama otprilike dve nedelje kako bi se obezbedilo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja.

U tekstu usaglašenog sporazuma se navodi da ċe od ponedeljka, 4. oktobra, takođe u osam sati, početi primena “režima nalepnica”. Ovo ċe biti privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Strane su se takođe složile da formiranju radne grupe gde ċe biti predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije. Radnom grupom ċe predsedavati predstavnici EU. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rešenja za registarske tablice, “zasnovanog na standardima i praksi EU”.

Prvi susret radnih grupa, kako stoji u tekstu dogovora, biċe održan 21. oktobra u Briselu. “Unutar šest meseci od prvog sastanka, ova radna grupa ċe na najvišem nivou političkog dijaloga izaċi sa nalazima o trajnom rešenju”, navodi se u tekstu dogovora koji je objavio Miroslav Lajčak.

Vučić: Prihvatili smo kompromis

Srpska strana je prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, nakon objave vesti da je postignut dogovor u Briselu.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam lično veoma zadovoljan”, rekao je Vučić, a zatim čitao tačke sporazuma.

Uz ocenu da sporazum ima „i dobrih i loših strana“, Vučić je istakao da je “za Srbiju važno da se ROSU (specijalna policija Kosova) povlači (sa severa), da smo sačuvali mir”.

“Od velikog je značaja da Evropska unija zvanično govori da je sledeća tema u Briselu Zajednica srpskih opština”, rekao je Vučić.

Vučić je preneo i da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu, i da predstavnici Srba na Kosovu razumeju da je ovo “najviše što je moglo da bude postignuto”.

EEAS: Lajčak primio k znanju o ZSO

U saopštenju koje je izdato iz Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) se naglašava da je Miroslav Lajčak “primio k znanju zabrinutost koju je beogradska strana iznela u vezi sa neprovođenjem Asocijacije/Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom (ZSO) i nedostatkom veća sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu u nedavnim sudskim postupcima”, te se podvlači da je Moroslav Lajčak pozvao obe strane.

“Kako bi to učinila, EU će se kao posrednik pozabaviti otvorenim pitanjima koja proizlaze iz Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, Briselskog sporazuma, pri čemu će obe strane imati prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnog pregovarača pre kraja godine”, navodi se u saopštenju.

Kako srpska strana tumači sporazum?

Vučić je rekao da je „veliki uspeh srpske strane“ to što će se o konačnom rešenju za registarske tablice tek voditi razgovori u Briselu.

“Mane (postignutog dogovora) su što će do nekog težeg rešenja (za tablice) morati da dođe u narednih šest meseci”, dodao je predsednik Srbije.

Objašnjavajući „stiker režim“, Vučić je izjavio da “sve ostaje isto što se srpske strane tiče” prilikom ulaska automobila sa kosovskim tablicama u Srbiju – odnosno, na tablice sa RKS (Republika Kosovo) oznakama biće nalepljen “stiker”.

Kosovo, kako je rekao Vučić, neće izdavati privremene tablice za registarske oznake Srbije.

“Neće davati probne RKS tablice za registarske oznake iz Srbije, nego će preko našeg amblema (grba i zastave Srbije na tablicama) da stave stiker. To je jedino što je problem”, rekao je Vučić.

Istakao je i da kosovski organi neće skidati tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

“Posebno nema skidanja srpskih KM (oznaka “Kosovska Mitrovica”) tablica koje Beograd izdaje za to područje, niti proganjanja osoba koje imaju te tablice. Odbranili smo i pravo na slobodu kretanja i roba”, rekao je Vučić, ali je dodao da će tablice koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi u praksi moći da se koriste isključivo na severu Kosova.

Ambasada SAD u Srbiji: Odlična vest

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je napisao na društvenoj mreži Tviter da je dogovor između Kosova i Srbije “odlična vest”.

“Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog”, napisao je Godfri.

Dva dana pregovora

Sve tri tačke dogovora dan ranije je objavio glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, i naglasio da se čeka na saglasnost Beograda.

Bisljimi se odmah nakon završetka susreta u sredu uveče vratio u Prištinu.

“Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman”, izjavio je Bisljimi nakon susreta u sredu. Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon susreta u sredu, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da “dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rešenja za krizu na severu Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi u sredu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je došlo do eskalacije?

Od prošle nedelje, na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim, dok se vozilom upravlja na teritoriji Kosova.

Radi se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Ova mera se poklapa sa isticanjem petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica a koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.

U isto vreme, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) i tako dalje. Ove tablice su za kosovske vlasti “nelegalne” i one su se do sada koristile samo na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovištvo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.