Hrvatska sigurnosna služba upozorava na rizike ruskog utjecaja i ‘srpskog sveta’

Tijekom 2020. godine državni Centar za kibernetičke tehnologije potvrdio je 12 "državno sponzoriranih" kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj.
Screenshot 2021-09-29 at 05.59.37
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Cyber-napadi, posebno oni iz Rusije i Kine, mogu nanijeti štetu Hrvatskoj, dok koncept takozvanog “srpskog sveta” plasiran iz Srbije i poduprt iz Rusije dodatno destabilizira Zapadni Balkan”.

To navodi Hrvatska civilna obavještajna agencija SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija) koja je objavila redovito godišnje Izvješće u kojem se pobraja opasnosti koje prijete sigurnosti zemlje.

Ovogodišnje sedmo Izvješće SOA-e ponavlja već uočene sigurnosne probleme – utjecaj nezapadnih sila, pogotovo Rusije, na prostoru jugoistoka Europe, nestabilnost u Bosni i Hercegovini (BiH) i potencijalno pogoršavanje položaja Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda, ekspanzionističke ideje koje se šire sa vrha srbijanske vlasti i koje dodatno destabiliziraju osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Europe, posebice prema BiH i Crnoj Gori.

“To je, po našim podacima, i jačanje velikosrpskog imperijalizma, ja bih rekao, i nastavak ideje ‘velike Srbije’ – to je taj ‘srpski svet’ – agresivna politika Srbije Zapadnom Balkanu koja je, također, remetilački faktor”, upozorava za Radio Slobodna Europa (RSE) član Uprave zagrebačkog Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i bivši pripadnik hrvatskog obavještajnog sustava, Ante Letica.

‘Srpski svet’, Rusija, Kina

Kako se navodi u Izvješću, “nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje pridonosi nestabilnosti u regiji, a posebnu neizvjesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascjep u Crnoj Gori u kojoj značajan dio političke moći zauzimaju stranke s protu-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije”.

“U regionalnom kontekstu, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju koncept ‘srpskog svijeta’ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Europe u kojoj svi Srbi trebaju slijediti jedan politički smjer, onaj službenog Beograda. Promoviranje ovakvih ideja s vrha srbijanske vlasti dodatno destabilizira osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Europe, posebice prema BiH i Crnoj Gori”, stoji u Izvješću SOA-e.

“Zatim, tu je djelovanje stranih obavještajnih službi, posebno u segmentu cyber-napada gdje su određene hakerske skupine u službi tih stranih obavještajnih službi, i to najviše Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, koji mogu nanijeti veliku štetu Hrvatskoj – gospodarstvu, obrani i sigurnosnom sektoru”, pobraja Letica.

Tijekom 2020. godine državni Centar za kibernetičke tehnologije potvrdio je 12 “državno sponzoriranih” kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj.

Početkom 2020. godine kibernetički napad zlonamjernim ucjenjivačkim kôdom pretrpjela je hrvatska naftna kompanija INA.

Izvješće upozorava da je i pandemija također iskorištena za nove informacijske aktivnosti u geopolitičkom nadmetanju, pa su tako pojedine države “koristile medijski prostor za naglašavanje slabosti Zapada u suočavanju s pandemijom, dok su prikrivale vlastite nedostatke”.

“Cilj ovakvih operacija utjecaja”, navodi se, “jest izazvati nepovjerenje javnosti u demokratske sustave vladavine i predstaviti autoritarne sustave kao učinkovitije u svim aspektima društvenog života”.

“Jedno od područja ovih aktivnosti jest i Zapadni Balkan u čijem javnom prostoru su osobito zastupljene teorije zavjere i dezinformacije oko farmaceutske industrije, porijeklu virusa i svrsi cjepiva. S obzirom na bliskost južnoslavenskih jezika, dezinformacijama plasiranima u medijskom prostoru Zapadnog Balkana pokušava se utjecati i na percepciju javnosti u Republici Hrvatskoj. Rusija i Kina su diplomaciju maski s početka pandemije zamijenili diplomacijom cjepiva. Diplomaciju cjepiva podržavaju mediji pod državnom kontrolom uz cilj umanjivanja povjerenja javnosti u cjepiva proizvedena na Zapadu i institucije EU-a”, dodaje se.

Izvješće prepoznaje i opasnost islamističkog i desnoradikalnog ekstremizma i ocjenjuje da je teroristički napad na zgradu hrvatske Vlade u listopadu prošle godine rezultat samoradikaliziranog “usamljenog vuka”.

Pohvaljuje se napredak u jačanju nacionalne i energetske sigurnosti i zaključuje da je Hrvatska sigurna i stabilna demokracija i da nema naznaka značajnije destabilizacije.

Što je poručio Zoran Milanović?

“Hrvatska može biti mirnija nego ikada”, ocijenio je povodom Izvješća SOA-e predsjednik Zoran Milanović i apelirao da se ne smanjuje obrambeni proračun.

On je povodom krize na relaciji Kosovo – Srbija ocijenio da je Kosovo samo recipročno počelo primjenjivati mjere koje Srbija primjenjuje 20 godina.

“Situacija na Kosovu nas direktno ne ugrožava, ali je promatramo. Teško će i jedni i drugi s takvim gardom napredovati prema Europskoj uniji – to se odnosi na Srbiju. Dakle, imamo neriješenu situaciju u regiji. Imamo vlasti u Beogradu koje lupetaju o ‘srpskom svetu’. Ja svaki puta pozivam Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj. Gledaj malo što je oko tebe da ne zamjeriš susjedu previše. Budi svjestan tko si, što si, čuvaj svoju tradiciju i svoje ime , ali – k vragu – živiš, na primjer, u Subotici”, poručio je hrvatski predsjednik.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na novinarski upit povodom Izvješća SOA-e kazao kako nisu zabilježeni hakerski napadi na informatičku strukturu Ministarstva unutarnjih poslova, niti su detektirani pokušaji velikosrpskog ekstremizma i islamističkog radikalizma u većem opsegu.

“Činjenica je da u javnom diskursu postoje neke poruke koje su na tom tragu i koje su ponekad usmjerene prema Republici Hrvatskoj. Međutim, one nemaju većeg uporišta u Hrvatskoj, pa samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi, pogotovo ne u većem opsegu”, izvijestio je ministar.

Sigurnosno-obavještajni sustav u Republici Hrvatskoj definiran je 2006. godine Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

U Hrvatskoj postoje dvije sigurnosno-obavještajne agencije: Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) bavi se civilnim dijelom zaštite nacionalne sigurnosti, a Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA) se bavi vojnim i obrambenim dijelom sigurnosnih tema.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.