Hoće li Strategija razvoja ostati mrtvo slovo na papiru?

Grad Novi Pazar nije imao strategiju održivog razvoja od 2012. godine.
Novi Pazar za narednih deset godina: Hoće li Strategija razvoja ostati mrtvo slovo na papiru?_6153bf6f21f5d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U realizaciji akcionog plana razvoja Novog Pazara, možda je i bilo kašnjenja, kaže Tarik Rupić pomoćnik gradonačelnika, ali, ističe, nikad nije kasno.

–Mislim da smo sad dovoljno sazreli da neke stvari pokrenemo i uradimo i da u narednom periodu za naš Grad bude bolje. Meni je drago što se već drugi dan dosta ljudi odaziva na ove Javne rasprave. Imamo neke konstruktivne kritike. Bude tu I dosta slaganja, kaže Tarik Rupić pomoćnik gradonačelnika Grada N. Pazara.

Inače, drugog dana Javne rasprave o nacrtu Plana održivog razvoja grada Novog Pazara 2021-2030 predstavljeni su moduli Opšte usluge lokalne samouprave.

–Ono što je najbitnije da se dokument na kojem radimo približi građanima. Kako bi mogli da zahtjevaju rješavanje njihovih problema i kako bi znali šta su to ingerencije lokalne samouprave. U dokumentu uopšte nisu zastupljene mjesne zajednice. Njima je mandate istekao prije šest godina i nemamo ih formirane na terenu a to je zapravo ta konekcija jer kako će neko ko je ovdje znati probleme neke mjesne zajednice koja zna svoje probleme, kaže Edin Đerlek, SPP.

Zamjerka predstavnika Stranke pravde i pomirenja u dijelu o kojem se govorilo o Savjetima koja djeluju pri Skupštini da većina njih nije konstituisana ili je to učinjeno nezakonski

-Sve ono što stoji na papiru nemamo u praksi. Lokalna samouprava nije uspjela konstituisati Savjete prije svega na zakonski način, da ti savjeti imaju dinamiku, a redovnih sastanaka uopšte nema, ističe Đerlek.

Kad je u pitanju međunarodna saradnja razgovarano je i o dijaspori.

-Smatramo da je ovdje ključ rješenja permanentno uspostavljanje kontakta s dijasporom, ne samo s generacijom koja je otišla s ovih prostora već s drugom generacijom koja živi na prostoru dijaspore a s teritorije je Grada Novog Pazara, kaže Edin Zećirović, SPP.

Da pojasnimo, Strategija održivog razvoja smatra se krunom svih strategija i akcionih planova koji se donose u jednoj lokalnoj zajednici. Grad Novi Pazar nije imao strategiju održivog razvoja od 2012. godine. 2017. Pokrenuta je Inicijativa za razvoj strategije i tek sad prisustvujemo, kako kažu, njenoj izradi za narednih deset godina.

–Negdje nas, čini mi se Evropska unija uštogljuje u taj sistem birokratije da moramo da donosimo strategije. One jesu važne u smislu da znamo šta će nedostajati Gradu Novom Pazaru i koje se direktne inicijative trebaju uraditi ali ja mislim da su te strategije uvijek neko golo slovo na papiru, upozorava Fahrudin Kladničanin, “Forum 10”.

Za Grad Novi Pazar s obzirom na to da se munjevito širi neophodno je mnogo lokalnih planova.

Na pitanje gdje bi trebalo prvo reagovari, pomoćnik gradonačelnika odgovara: “Mislim da bi trebalo prvo krenuti od rješavanja saobraćaja  u gradu”.

Na pitanje da li smatra da će Grad doživjeti infrastrukturni kolaps s ovolikim brojem stambenih objekata koji neprestano niču, Rupić odgovara da se ne bi složio.

Inače, iako je bila najavljena i rasprava o bezbijednosti Grada Novog Pazara izostao je Hajrudin Hajrović zadužen za taj sektor. Nadaju se da će što prije biti zakazan novi termin za ovu temu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.