Blokada zaustavila vakcinaciju na severu Kosova 

Screenshot 2021-09-29 at 17.31.09
Dodatno nezadovoljstvo Srba izaziva i najava kosovskih vlasti da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Proces imunizacije protiv korona virusa za Srbe na severu Kosova je obustavljen do daljneg jer su dva granična prelaza – Jarinje i Brnjak – u blokadi od 20. septembra, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorka Doma zdravlja u Leposaviću Ljiljana Vukadinović.

“Otkazana je revakcinacija i primanje treće doze vakcine za 62 pacijenta sa teritorije opštine Leposavić”, rekla je Vukadinović.

Zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu u srpskom sistemu, a za Srbe sa Kosova od decembra prošle godine se organizuje vakcinacija u gradovima u Srbiji. Tako Srbi iz četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan – vakcinu protiv COVID-19 primaju u Rašku, pograničnom gradu u Srbiji.

Neki od meštana Leposavića kojima je otkazana vakcinacija a koje je RSE kontaktirao, kažu da su razočarani novonastalom situacijom, neki kažu i da su uplašeni ali o tome ne žele da govore javno.

Kosovske vlasti su masovnu vakcinaciju započele sredinom juna ove godine, ali Centri za vakcinaciju nisu otvoreni na severu Kosova. Kada su u pitanju srpske sredine, oni su otvoreni samo u opštinama južno od Ibra, Gračanici kod Prištine, Novom Brdu kod Gnjilana i Štrpcu kod Prizrena.

Do Raške samo pešaka

Kosovski Srbi već devet dana blokiraju prelaze Jarinje i Brnjak zbog recipročnih mera koje je Vlada Kosova uvela 20. septembra za automobile sa registarskim tablicama iz Srbije. Blokirani su i glavni putevi koji vode do ovih prelaza, tako što su napravljene barikade parkiranjem teških teretnih vozila, pa je granice moguće preći samo pešaka.

Na oba prelaza na severu nalazi se i Specijalna jedinica Policije Kosova.

Dodatno nezadovoljstvo Srba izaziva i najava kosovskih vlasti da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Radi se o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane), i tako dalje, a one su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Direktorka Doma zdravlja u Leposaviću Ljiljana Vukadinović objašnjava da je proces vakcinacije morao da bude prekinut jer granični prelaz Jarinje može da se prođe samo pešaka.

“Pešači se po tri kilometara i ne idemo (na vakcinaciju u Rašku)”, navodi ona i dodaje da većina pacijenata sa teritorije opštine Leposavić treba da primi treću dozu vakcine protiv korona virusa.

“Ali ima i novih, koji se tek prijavljuju”, poručuje ona.

RSE je povodom daljih planova oko vakcinacije Srba sa severa kontaktirao Zavod za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici i direktora Zdravstvenog centra u tom gradu, Zlatana Eleka, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Problem i ostale zdravstvene usluge

Zoran iz Severne Mitrovice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, ne može da odvede svoju majku na medicinsku intervenciju u Kraljevu, gradu u Srbiji, jer je granični prelaz Jarinje blokiran.

Na celom Kosovu funkcionišu tri bolnice koje rade po srpskom sistemu i u kojima Srbi uglavnom idu na lečenje: Kliničko bolnički centar u Gračanici kod Prištine, Zdravstveni centar u Pasjanu kod Gnjilana i Zdravstveni centar u Severnoj Mitrovici. Međutim, za sve ozbiljnije bolesti pacijenti se šalju na dalje lečenje ili intervencije u Srbiji.

Zoran za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da prelaz ne može da prođe ni pešaka jer je njegova majka stara (85 godina) i bolesna žena, te nije u stanju da pešači nekoliko kilometara, koliko je potrebno da bi se prošle barikade.

“Razmišljam pravo da vam kažem kako da idem, a bez kola ne mogu”, priča ovaj meštanin Severne Mitrovice i dodaje da su mu drugi granični prelazi sa Srbijom daleko i da “ne mogu da kružim kroz celo Kosovo”.

I direktorka Doma zdravlja u Leposaviću Ljiljana Vukadinović za RSE kaže da ima puno pacijenata koji su “vezani za Srbiju”.

“Radi se o karacinomima, hemoterapije, za te tercijarne terapije. Imamo transporte svakoga dana”, kaže doktorka Vukadinović.

Ona podvlači da ima slučajeva kada je neki pacijent životno ugrožen i kada je svaki trenutak važan. Nije lako, kaže Vukadinović, ali se snalaze.

“Išlo se na Merdare prvih dana, kada je bilo hitno, neke stvari ne mogu da se odlože. Tridesetpetogodišnji čovek je imao infrakt, pa onda ne može ni od naših da se prođe, tu su kamioni, to su stvarno veliki problemi”, priča ona.

Merdare je granični prelaz sa Srbijom kod Podujeva, na oko 30 kilometara od Prištine.

Međutim, Srbi na severu Kosova uglavnom koriste prelaze Jarinje i Brnjak, jer su im mnogo bliži. Primera radi, granični prelaz Jarinje, opština Leposavić, je od prvog grada u Srbiji -Raške – udaljen oko dva kilometara. Sa druge strane, Podujevo, gde je prelaz Merdare, je od Leposavića udaljeno oko 100 kilometara.

’Obavezna smena’ na blokadi

Premijer Kosova Aljbin Kurti je nekoliko puta zatražio da se prekine sa blokadom graničnih prelaza Jarinje i Brnjak. Pozvao je lokalne meštane na severu da prekinu sa protestom jer “blokiraju sami sebe”.

Ranije je za RSE više zaposlenih osoba u institucijama Srbije, koje funkcionišu na Kosovu, za (RSE) potvrdilo da su u “obavezi” da na smenu odlaze da prisustvuju blokadi graničnih prelaza Jarinje i Brnjak. Navode da to od njih traže lokalne vlasti, ali su insistirali da se ne otkriva njihov identitet.

U opštinama sa srpskom većinom na Kosovu gradonačelnici su iz Srpske liste, vodeća partija koja je formirana uz podršku zvaničnog Beograda 2013. godine. Ova partija je, od srpskih političkih subjekata, jedina zastupljena i u centralnim kosovskim institucijama.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.