Apple Wallet i COVID propusnica

Novi iOS 15 već nudi skladište za poverljive informacije poput podataka o vakcinaciji ili rezultate testova u okviru aplikacije Health i koristi se navedenim standardom.
covid
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve više se govori o COVID propusnicama. To postavlja pitanje – kako ćemo ih nositi? Apple Wallet nudi rešenje.

Apple telefon kao COVID propusnica

Apple Wallet nudi jednostavno rešenje za dostupnost COVID propusnica. Da ne bismo kopali po e-mailu, tražili papir sa kodom, Apple nam je ponudio jednostavno softversko rešenje. Naime, u okviru Apple Walleta unesemo naš sertifikat i jednostavno pokažemo tamo gde je potrebno.

Apple je najavio da će ova opcija biti ponuđena u okviru budućeg ažuriranja softvera za iPhone. Nova funkcija se oslanja na međunarodni standard SMART Health Cards, koji se već koristi u nekoliko država za izradu dokaza o vakcinaciji. Sama kartica se potpisuje privatnim ključem i kreira se javni ključ za verifikaciju vaših podataka.

Novi iOS 15 već nudi skladište za poverljive informacije poput podataka o vakcinaciji ili rezultate testova u okviru aplikacije Health i koristi se navedenim standardom. Sam zapis je moguće očitavati QR kodovima.

Apple obećava visok stepen privatnosti za sve podatke

Kompanija neće imati pristup uvezenim ili deljenim zapisima. Sa druge strane, svi podaci moraju da budu širfovani kako bi se bezbedno preneli i skladištili na drugo mesto. Apple ne može da vidi vašu kartu za vakcinaciju niti može da vidi kako i gde ste je koristili. Korisnik mora da da „odobrenje“ pre nego što se ovaj podatak podeli sa aplikacijama trećih strana.

Apple još uvek nije precizirao kada će ova opcija i softversko ažuriranje biti dostupno, ali svakako se očekuje svakog narednog dana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.