Ceo brod od reciklirane plastike

U budućnosti bi reciklirani materijali mogli da se koriste u različite svrhe, što bi smanjilo količinu otpada koji guši mora i okeane, ali i kopno.
beluga
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Beluga je projekat nastao iz saradnje između kompanija Caracol i NextChem, a u pitanju je brod koji je odštampan u 3D tehnici. Pravile su ga robotske ruke koje su kao „mastilo“ za štampanje koristile recikliranu plastiku.

Brod Beluga je odštampan u jednom komadu, a prvo su obrađivani komadi reciklirane plastike, koja je korišćena kao glavni materijal. U pitanju je prototip čija je glavna uloga da demonstrira pametnu upotrebu recikliranih materijala. Izgradnja tela broda je zahtevan i komplikovan proces koji obično dugo traje. Traži komplikovane kalupe i delikatne materijale kao što je stakloplastika (fiberglass).

Novi način izgradnje je proces bitno pojednostavio, te predstavio novi način za ponovno korišćenje polovnih materijala. Štampa pored toga manje košta, a ubrzava i proces proizvodnje. U budućnosti bi reciklirani materijali mogli da se koriste u različite svrhe, što bi smanjilo količinu otpada koji guši mora i okeane, ali i kopno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.