Ceo brod od reciklirane plastike

U budućnosti bi reciklirani materijali mogli da se koriste u različite svrhe, što bi smanjilo količinu otpada koji guši mora i okeane, ali i kopno.
beluga
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Beluga je projekat nastao iz saradnje između kompanija Caracol i NextChem, a u pitanju je brod koji je odštampan u 3D tehnici. Pravile su ga robotske ruke koje su kao „mastilo“ za štampanje koristile recikliranu plastiku.

Brod Beluga je odštampan u jednom komadu, a prvo su obrađivani komadi reciklirane plastike, koja je korišćena kao glavni materijal. U pitanju je prototip čija je glavna uloga da demonstrira pametnu upotrebu recikliranih materijala. Izgradnja tela broda je zahtevan i komplikovan proces koji obično dugo traje. Traži komplikovane kalupe i delikatne materijale kao što je stakloplastika (fiberglass).

Novi način izgradnje je proces bitno pojednostavio, te predstavio novi način za ponovno korišćenje polovnih materijala. Štampa pored toga manje košta, a ubrzava i proces proizvodnje. U budućnosti bi reciklirani materijali mogli da se koriste u različite svrhe, što bi smanjilo količinu otpada koji guši mora i okeane, ali i kopno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.