Najmanje leteće mašine na svetu

Jasno je da su ove mašine kao stvorene za teoretičare zavere, posebno one koji su fokusirani na posmatranje i praćenje građana.
let
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve se više strahuje za privatnost i slobodu, budući da posmatranje građana postaje uobičajena stvar. Kamere i dronovi su sve do sada bili vidljivi golim okom, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Naime, tim inženjera sa Univerziteta Northwestern diazjnirao je mikročipove s krilima, a male leteće naprave podsećaju na semenke koje lagano krize kroz vazduh. Po veličini liče na zrna peska, što ih čini najmanjim letećim mašinama na svetu koje je napravila ljudska ruka.

Ističe se da su napravljeni kako bi pratili zagađenost vazduha, širenje bolesti koje se prenose vazdušnim putem, a za akciju bi bili spremni čim se puste iz aviona ili sa krova neke visoke zgrade. „Rojevi“ krilatih mikročipova bi mogli da formiraju i Wi-Fi mreže, budući da su uprkos veličini opremljeni senzorima i antenama koje omogućavaju bežičnu komunikaciju.

Jasno je da su ove mašine kao stvorene za teoretičare zavere, posebno one koji su fokusirani na posmatranje i praćenje građana. Ipak, nema dokaza da bi ovakve mašine mogle da se koriste i za praćenje, a korisne namene više nego opravdavaju njihovo postojanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.