Taoci mračnjačke tuposti

Mogli bismo da kažemo da svaka država ima antivaksere, ali da jedino u Srbiji, antivakseri imaju državu.
Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svako ko je preživeo devedesete u Srbiji, lako će u aktuelnoj medijskoj slici naprednjačke Srbije prepoznati onu iz poslednje decenije prošlog veka. Pritom, nije stvar samo u tome što su televizije sa nacionalnom frekvencijom uključene u celodnevnu režimsku propagandu, već i u tome što programom ovih televizija paradiraju šarlatani najrazličitijih fela – samoproklamovani iscelitelji, beli magovi, vračevi, sektolozi i lovci na masone. Posebno mesto u ovoj menažeriji zauzimaju borci protiv vakcinacije – besramni lažovi koji svojim budalaštinama ugrožavaju živote hiljada ljudi.

Ako iko misli da bi ovo bilo moguće bez direktnog odobrenja Aleksandra Vučića, taj je ili vrlo glup ili ne zna ništa o medijskoj slici Srbije. Na ovim medijima se ne može čuti ni reč o režimskim aferama, plagiranim doktoratima, Savamali, Jovanjici i Krušiku i ne postoji ni najmanja šansa da se čuju glasovi opozicionih političara, nezavisnih novinara, niti građanskih aktivista. Ako je na njima Branimir Nestorović redovan i rado viđen gost, onda za to postoji samo jedno objašnjenje – režim je svesno odlučio da promoviše Branimira Nestorovića i ono što on priča o vakcinaciji.

I da odmah raščistimo sa klačarističkim ad hoc opravdanjima i izgovorima. Ako se Aleksandar Vučić građanima najčešće obraća sa dve privatne televizije koje istovremeno najviše i najbezočnije promovišu antivakcinaške, ali i sve druge šarlatane i prodavce napitaka od slepih miševa, onda je Aleksandar Vučić lično preporučio ove šarlatane kao nosioce istine, jer je televizije na kojima se oni pojavljuju u afirmativnom kontekstu prethodno sopstvenim gostovanjem označio kao mesto istine (za razliku od na primer RTS-a). Prosečan građanin Srbije koji ne zna ništa o epidemiologiji i imunologiji, u svom svakodnevnom odlučivanju mora da se vodi izjavama onih koji su u društvu označeni kao epistemički autoriteti u ovim oblastima, a Aleksandar Vučić je odlučio da na taj način označi ne prave stručnjake, već antivakserske šarlatane. Emisije na njegovim omiljenim televizijama (neretko, iste one u kojima on najradije gostuje) služe za ponižavanje, blaćenje i ponižavanje pravih stručnjaka i širenje nepoverenja u nauku.

Parafrazirajući Đinđića, mogli bismo da kažemo da svaka država ima antivaksere, ali da jedino u Srbiji, antivakseri imaju državu. Iako zvanično promoviše vakcinaciju, režim na sve moguće načine podriva napore da se vakciniše što veći broj građana. Usput, on podriva poverenje ne samo u vakcine, nego i u zdravstvene institucije i stručnjake, te medicinu i nauku kao takvu, tendenciozno šireći sujeverje, konspirologiju, šarlatanstvo i mračnjačku tupost. Sasvim je u pravu virusološkinja Tanja Jovanović kada antivaksere naziva izdajnicima civilizacije, ali je ključ u tome da se ova izdaja podstiče sa Andrićevog venca i da je zato nemoguće nadjačati je glasovima medicinskih autoriteta, kako god ubedljivi oni bili.

Svako ko je verovao da će naprednjački režim izaći na kraj sa pandemijom, pa makar i sebi svojstvenim populističkim sredstvima, gorko se prevario. Ovaj režim je postao žrtva kriza koje sam proizvodi i trenutno uzmiče pred požarom koji je sam potpalio i razgorevao – on je danas talac ludila i ludaka koje je sam proizveo. Kako smo na ovom mestu već predvideli, drugačiji razvoj događaja nije ni bio moguć. Vlast koja širi iracionalizam i mračnjačku tupost, završiće ugađajući istom tom iracionalizmu i tuposti, a država kojom takva vlast upravlja, završiće u katastrofi poput ove kroz koju Srbija trenutno prolazi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.