U Priboju organizirana tribina „Pravda kao temelj mira i zajednice“

Dr. Muratović je govoreći o miru istakao da je 90-ih godina brutalno bio ugrožen na teritoriji Priboja.
U Priboju organizirana tribina „Pravda kao temelj mira i zajednice“_614dd0ae6afbe.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Sali Regionalnog inovacionog startap centra u Priboju organizirana je tribina na temu „Pravda kao temelj mira i zajednice“. Izlagač je bio prof. dr. Admir Muratović.

Predsjednik OO SPP Priboj Fahrudin Alagić se u ime domaćina obratio prisutnima.

„Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra širom svijeta. Naime, tog dana Generalna skupština UN-a je jednoglasno usvojila rezoluciju 36/67 kojom se ovaj dan obilježava u 180 zemalja širom svijeta. Povodom ovog Međunarodnog dana, Ujedinjene nacije su usvojile i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja kako bi zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promišljanju ideala mira i iskazivanja posvećenosti miru i pozitivnim primjerima na sve moguće načine.“

Dr. Muratović je govoreći o miru istakao da je 90-ih godina brutalno bio ugrožen na teritoriji Priboja.

„Onim što se djesilo u Sjeverinu, onim što se desilo u Štrpcima, u Kukurovićima ali se opet očuvala ta svijest tako da recimo 2007. godine, dok se u drugim sandžačkim gradovima i opštinama uspjelo nažalost u određenoj mjeri napraviti pravno nasilje kroz agresiju na Islamsku zajednicu, u Priboju je to, iako se sjećam 2003. jako dobro pošto su se slični procesi dešavali u Muru, odakle sam ja i ovdje su neki pokušali da otrgnu jednu džamiju iz sistema Islamske zajednice. Islamska zajednica je uspjela da prosto odbrani svoje jedinstvo i pokaže da se ovdje ima potencijala, da se i praktično sistemski odbrani pravo na dostojanstven život jedne zajednice.“

Naglasio da je mir jedan od ideala kojem svi težimo, te da bez mira sve ostalo nema smisla.

„Mir ima nekoliko momenata na koje želim da ukažem kroz prizmu vjere, kulture i naravno onoga što mi jesmo. Mi Bošnjaci nismo slučajno prozvani i nije to naše staro ime bilo slučajno „dobri Bošnjani“ jer ne možeš biti dobar ukoliko nisi spreman da u svakoj situaciji braniš i zastupaš one prave vrijednosti ne samo za sebe nego za sve ljude sa kojima živiš i dijeliš isti životni prostor.”

Tribinu je organizirao Opštinski odbor Stranke pravde i pomirenja u Priboju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.