Nova pravila EU nameću USB-C punjače za sve telefone

EK je ukazala da promene koje predlažu se odnose na: pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igrice.
punjac
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nova pravila EU primoravaju sve proizvođače da naprave univerzalno rešenje za punjenje telefona i malih elektronskih uređaja.

Evropa hoće USB-C standard

Evropska komisija (EK) je predložila da se napravi univerzalno rešenje za punjenje mobilnih telefona i drugih malih elektronskih uređaja kako bi se smanjio elektronski otpad. Naime, EK je ukazala da prilikom kupovine telefona kupci kupuju i nove punjače. Time se povećava stopa otpada.

Da li je to tako? Setite se svih telefona koje ste imali. Da li ste za svaki od njih dobili punjač? Da li imate kutiju u kojoj držite sve punjače koji vam više ne trebaju? Šta uraditi sa tim otpadom? Cilj EK je upravo u tome da se smanji ova vrsta otpada, tako što će se od sada pa na dalje koristiti jedno rešenje za punjač, odnosno univerzalni punjač. Predlog koji je dala EK da se kao univerzalni punjač koristi USB-C.

Apple očekivano protiv

Proizvođači ovu vest nisu primili sa oduševljenjem. Apple se oglasio sa saopštenjem da bi takva odluka mogla da ima negativan uticaj na inovacije. Sa druge strane, većina Android telefona se puni preko USB-B, dok su moderniji prešli na USB-C. Statistički podaci ukazuju da je oko polovine punjača prodato u EU tokom 2018. godine imalo USB mikro – B konektor, dok je 29% imalo USB-C, a 21% Lightning konektor.

EK je ukazala da promene koje predlažu se odnose na: pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igrice. Dok su na primer pametni satovi izuzeti iz ovog predloga zbog tehničkih uslova koji se odnose na veličinu uređaja.

Pitanje univerzalnog rešenja nije novo. Više od jedne decenije u EU se vodi rasprava o uvođenju standarda. Prema istraživanju koje je sprovela Komisija godišnje se odloži ili ne iskoristi više od 11.000 tona kablova za punjenje. Dok svaki prosečan građanin ima oko tri punjača za mobilne telefone, a koristi samo dva.

Ovaj predlog je podložan promenama i dopunama ukoliko države članice daju predloge. EK se nada da će se predlog usvojiti 2022. godine, a nakon toga države članice imaju dve godine roka da usvoje ovo pravilo u okviru svojih zakona. Dakle, ukoliko do ovoga dođe proizvođači će imati 24 meseca da promene svoja rešenja za punjače i punjenje mobilnih uređaja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.