Šibicarsko zamajavanje

Ako je cilj zamenikovog prijatelja bio da ga tuže svi koje je izvređao, u ime budala iz Transparentnosti Srbija (TS) poručujem mu da nije uspeo.
Foto: Peščanik
Foto: Peščanik
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Već sam napisao, ali nije mi teško da ponovim – sve je u novcu. Ne prave oni budale od sebe i svog okruženja (samo) iz sadističko/mazohističkih pobuda, ne pričaju gluposti (samo) zbog toga što su tupi i neuki, ne prave idiotske performanse jer misle da je to delotvorna politička akcija. Ne uvaljuju jeftini kič (samo) zbog toga što veruju da je to vrhunska umetnost. Ne stoje ponosno na svom mestu u piramidi ulagivanja i podilaženja jer veruju u one iznad sebe kojima ispevaju ode i koračnice. Novac je jedini pokretač. Nešto od pobrojanog služi da skrene pažnju javnosti sa organizovane pljačke koja traje decenijama, ali je proteklih godina uzdignuta na nivo ideologije i precizno kanalisana, pa se svako nekontrolisano odvajanje od glavnog toga sankcioniše i predstavlja kao borba protiv mangupa u svojim redovima. A nešto od pobrojanog je deo borbe kako bi se zaslužio svoj deo – sinekurica, plata, sitne povlastice za neke, a milioni za one blagoslovljene bliskošću sa vrhom ove piramide.

Rečima Toma Waitsa – „Neki to čine za dijamante, neki za zlato, ranjeni, ali dalje grabe i ne smeta im što spavaju u jarku pored puta“.

Tako stvari stoje i sa „aferom“ o kamperu zamenika Zorana Radojičića. Taj projekat trebalo je da ojača šanse zamenika u teškoj unutarstranačkoj borbi za kandidaturu za gradonačelnika. Ranjen u prethodna dva izborna ciklusa, nije mu smetalo što su SNS „pozivari“ krili da je uopšte na izbornoj listi, što ga je kroz jarak provlačio novopridošli pretendent, nastavio je da dokazuje vernost i kvazikvalitete koji se traže za tu poziciju. Poziciju koja donosi moć, a moć, da se podsetimo, donosi novac.

Ovaj performans, međutim, postavio je na nezakonite osnove. Ne mislim tu na nezakonitosti poput trgovine uticajem, sticanje koristi od pozicije moći, položaja i funkcije, što se teško otkriva i dokazuje, već na prosto kršenje Zakona o sprečavanju korupcije. Za ličnu promociju i unutarstranačku borbu, tako tvrdi, ne koristi novac građana, ali je prekršio pravila o prijemu poklona. To je lako pokazano i dokazano, ostalo je da Agencija za sprečavanje korupcije otvori postupak, utvrdi kršenje zakona i izrekne meru. I verovatno će to učiniti, na proleće sledeće godine, kada bude izvesno da (li) je zgasnula zvezda Radojičićevog zamenika. Učili smo to svi – svetlost davno ugašenih zvezda dugo putuje do nas, pa se ne treba zaletati.

Stoga i poslednji ispad zamenikovog poklonodavca, čitava tirada uvreda, jeste samo deo organizovanog delovanja čiji je cilj da se nastavi priča o kamperu umesto da se bavimo novcem. Počev od jarbola, gondola, spomenika po naduvanim cenama, preko linijskog parka od „otprilike“ 55 miliona evra, pa do najvećih projekata u istoriji za koje se poklanja gradsko zemljište bez naplate 300 miliona evra naknade, a
za kompenzaciju, iako nikada nije usvojena odluka koja bi to omogućila, dobija „promenada“ i kafana proglašena izložbenim štandom za promociju projekta.

Ako je cilj zamenikovog prijatelja bio da ga tuže svi koje je izvređao, u ime budala iz Transparentnosti Srbija (TS) poručujem mu da nije uspeo. Nećemo se baviti njegovim lupetanjem, već ćemo i dalje uporno tražiti odgovore na pitanja gde se i kako troši naš novac.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.