I Europski parlament protiv lažnog samozapošljavanja platformskih radnika

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Platformske kompanije ove su godine diljem Europe izgubile niz sudskih sporova koje su pokrenuli radnici koji su nezadovoljni statusom samozaposlenih.
Ilustracija: Khalid Sadaqa
Ilustracija: Khalid Sadaqa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Europski parlament ovog utorka izglasao je podršku prijedlogu da se digitalne platforme spriječi u tome da svoje radnike prijavljuju kao lažno samozaposlene. Zastupnici su raspravljali o sve raširenijem problemu lažnog samozapošljavanja koje forsiraju platforme, i 524 člana su glasala za izvještaj koji je podnijela francuska zastupnica Sylvie Brunet uz podršku Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Time su zastupnici u Europskom parlamentu podržali prijedloge za zaustavljanje lažnog samozapošljavanja – uvođenje oborive pretpostavke radnog odnosa za digitalne platforme i prenošenje tereta dokaza s radnika na platforme, kao i zabrana uvođenja takozvanog trećeg statusa za koji lobira Uber, a koji bi omogućio platformama da svoje radnike tretiraju kao nešto između samozaposlene osobe i zaposlenika. Također, jedan od prijedloga je i to da bi platformski radnici trebali imati pravo da se kolektivno organiziraju i na to da ih zastupaju sindikati.

Oboriva pretpostavka radnog odnosa uz prenošenje tereta dokaza na platforme postavila bi status zaposlenika kao polazište za radni i ugovorni odnos između platformi i njihovih radnika, za razliku od trenutne situacije u kojoj je status samozaposlenika pretpostavljen, a teret dokaza snose sami radnici. Europska sindikalna konfederacija sindikata (ETUC) vrlo slične je prijedloge iznijela u odgovoru na drugu fazu konzultacija Europske komisije o radnim uvjetima u platformskom radu. U tom odgovoru detaljno je pojašnjeno kako oboriva pretpostavka radnog odnosa i prenošenje tereta dokaza trebaju funkcionirati u praksi.

Platformske kompanije ove su godine diljem Europe izgubile niz sudskih sporova koje su pokrenuli radnici koji su nezadovoljni statusom samozaposlenih jer u praksi rade kao su zaposlenici digitalnih platformi, a nemaju prava i sigurnost koji proizlaze iz radnog odnosa. Najsvježiji primjer jest onaj nizozemski: skupina radnika tužila je Uber za lažno samozapošljavanje, a sud je presudio da njihov odnos s kompanijom ima sva obilježja radnog odnosa.

Europska komisija bi do kraja godine trebala predstaviti direktivu o platformskom radu koja će se oslanjati na prijedloge kojima je izglasana podrška europarlamenta. Tajnik Europske konfederacije sindikata Ludovic Voet komentirao je vijesti o podršci Parlamenta navedenim prijedlozima: “Platforme su predugo stvarale ogromne profite izbjegavajući svoje osnovne obaveze poslodavca na štetu radnika, drugih poslodavaca i javnih usluga. Sretni smo što Europski parlament podržava zahtjeve koje je ETUC iznio u konzultacijama socijalnih partnera: oboriva pretpostavka radnog odnosa i prenošenje tereta dokaza s radnika na platforme idu zajedno. To će stati na kraj lažnom samozapošljavanju radnika, ali će istovremeno dopustiti platformama koje rade s doista samozapolenim radnicima da tako i nastave raditi. Glasanje je ukazalo na široki društveni konsenzus o tome da se platforme treba dovesti uokvire zakona, kojeg se svi drugi poslodavci moraju pridržavati. Komisija ne bi smjela popustiti pod pritiskom platformi i njihovih lobista da nastave izbjegavati svoje obveze ili napisati novi zakon u svoju korist.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.