Šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix

Neovisno o tome kako će završiti ova tužba na sudu, ovo je pravi primjer kako se ispisuje historija o ženama.
sanguine still
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sovjetska šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix za 5 miliona dolara zbog jedne rečenice u vrlo popularnoj seriji The Queen’s Gambit. Naime, izrekli su kako nikada nije igrala protiv muškaraca, te nazvala tu tvrdnju grubo seksističkom i omalovažavajućom.

Tužbom, podnesenom prošle sedmice na saveznom okružnom sudu u Los Angelesu, pokušava se postići pravda u izmišljenom izvještaju o Beth Harmon, koju glumi Anya Taylor-Joy, koja putuje u Moskvu na niz šahovskih utakmica protiv sovjetskih prvaka.

U posljednjoj epizodi serije jedan lik kaže: Elizabeth Harmon uopće nije važna igračica po njihovim mjerilima. Jedina neobična stvar kod nje je njezin spol. Čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindashvili, ali ona je svjetska prvakinja i nikada se nije suočila s muškarcima. I tu su uspjeli pogriješiti ne jednom, već dvaput. Gaprindashvili je, naime, Gruzijka.

Gaprindashvili, koja sada ima 80 godina i živi u Tbilisiju u Gruziji, suočila se ne s jednim, već s 59 muškaraca, uključujući 28 u jednom istovremenom meču, kao i 10 velemajstora.

Pokušavali su napraviti izmišljenu Harmon koja je utabala put drugim ženama, dok sam u stvarnosti ja već prokrčila put i nadahnula generacije, rekla je Gaprindashvili u intervjuu za New York Times. To je ironično.

Nona sada traži odštetu za narušen ugled i ponižavanje pred milionskom publikom (tačnije, seriju je pogledalo preko 60 miliona kućanstava). U saopštenju koji je objavio The Guardian, Netflix je rekao kako ima izuzetno poštovanje prema gospođi Gaprindashvili i njezinoj karijeri, ali vjerujemo da ova tvrdnja nema nikakvu vrijednost i da će energično braniti slučaj.

Iako ostaje za razmisliti zašto možda nisu u nekom trenutku kreirali seriju po ovoj fascinantnoj šahistici, mnogi su izrazili podršku Noni te smatraju da im spominjanje nje u takvom kontekstu uistinu nije trebalo. Neovisno o tome kako će završiti ova tužba na sudu, ovo je pravi primjer kako se ispisuje historija o ženama – The Queen’s Gambit zaista djeluje kao fikcija koja u stvarnosti ne drži vodu, unatoč tome što je pozitivno da takav lik uopće postoji. Korak po korak, čini se.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.